Lia Olguța Vasilescu, mesaj dur pentru pensionari: „Prin PNRR, toate pensiile vor scădea”

Lia Olguța Vasilescu vine cu un acuzații dure. Fostul ministru PSD al Muncii spune că PNRR ar veni cu o reglementare catastrofală pentru pensionari.

200804 olguta vasilescu

Primarul Craiovei  a declarat că, în urma obiectivelor asumate de Guvernul PNL în Planul Național de Redresare și Reziliență, bugetul pensiilor va scădea, iar majorările nu vor mai fi permise, scrie România Tv.

”Cea mai proastă veste este că prin PNRR și-au asumat să facă niște modificări la sistemul de pensii. Fiind pe fonduri europene, când ți-ai asumat obiective și nu le atingi, pierzi toți banii. Ce scrie acum în PNRR nu se mai poate modifica foarte mulți ani. Degeaba vine PSD la guvernare, ei și-au asumat deja aceste obiective într-o lipsă crasă de experiență. PNRR nu a fost supus dezbaterii.

Legea 127, aprobată în 2019, prevedea că bugetul de pensii trebuie să fie de 11,7% din PIB. În PNRR scrie că procentul nu are voie să depășească 9,4% din PIB. Asta înseamnă că toate pensiile vor scădea.

Un alt obiectiv este reintroducerea unui ”mecanism de frânare” – dacă se depășește acest procent, să nu se mai permită o creștere a pensiilor, nici măcar indexarea cu rata inflației.

Noua lege va modifica în mod semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată. Acum te poți pensiona ca bărbat la 60 de ani, cu o penalizare până la 65 de ani. Speranța de viață a unui bărbat este de 71 de ani în România.

O altă modificare asumată prin PNRR este aceea că se va transfera către Pilonul II de pensii un procent mai mare. De asemenea, se vorbește despre simplificarea pensiilor speciale, deci nu despre anularea lor”, a declarat fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.