Dezbateri privind criza energetică, la USR Dolj

Dezbateri privind criza energetică, la USR Dolj

Joi, la sediul USR Dolj, reprezentanții partidului s-au întâlnit cu oameni de afaceri din regiune pentru a discuta despre combaterea efectelor crizei energetice.

 220915 usr 02

Cezar Drăgoescu, președintele filialei Dolj a USR, Dan Pîrșan, antreprenor și membru USR Dolj, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au prezentat soluțiile propuse de USR pentru a veni în ajutorul tuturor românilor, indiferent că sunt antreprenori sau utilizatori casnici.

Conform acestora, guvernul a eșuat în mod repetat în tentativele de temperare a creșterii facturilor la gaze și energie electrică, mai mult, a și semănat confuzie în rândul populației și mediului de afaceri prin schimbări haotice ale schemelor de plafonare, contribuind decisiv la creșterea inflației.

Pachetul USR anti-criză conține următoarele măsuri:

  1. Reducerea impozitării muncii prin extinderea deducerii personale la 25% dintr-un salariu minim, inclusiv la calcul contribuțiilor obligatorii.
  2. Reducerea TVA-ului la energie de la 19% la 5%, eliminarea accizei, a subvenției de cogenerare și a certificatelor verzi pe care le plătim prin facturile la energie.
  3. Acordarea unui credit fiscal în cuantumul de 50% din creșterea facturii la energie și gaze. Concret, companiile să plătească impozite mai puțin cu echivalentul a jumătate din creșterea facturii de energie electrică și/sau gaze.
  4. Acordarea unui voucher de 1000 lei, pe care românii îi pot folosi pe parcursul anului la plata facturilor la energie și gaze. Alternativ la aceasta, acordarea unui voucher de 5000 lei tuturor celor care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice. O măsură fără birocrație și simplu de folosit.

220915 usr 01

"România are nevoie de acest pachet anti-criză pentru a trece cu bine de următoarele crize. Statul trebuie să nu folosească energia pe post de ANAF și nici să nu omoare munca prin supraimpozitare. De aceea proiectul nostru vizează toate salariile. Astfel, un angajat care muncește pe un salariu de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalentă a 25% din salariul minim din baza taxabilă. Noi am gândit măsura ca fiind aplicabilă gradual în patru ani, 25% în fiecare an", susține Claudiu Năsui, deputat USR.

Deputatul USR Cristina Prună a detaliat câteva dintre măsurile gândite de către USR: "Am propus un voucher de 1000 lei pentru ca românii să își poată acoperi creșterile facturilor la energie sau, alternativ, un voucher de 5000 de lei pentru cei care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice pe casă. Trebuie să fie la fel de simplu pentru cetățeni să acceseze acest voucher, ca si pentru achiziția unei mașini prin programul Rabla. 

În plus, USR a depus încă din luna iulie un proiect de lege pentru a reduce TVA-ul la 5% pentru panourile fotovoltaice, panourile solare și pompele de căldură. Prin aceste măsuri dorim ca românii să își reducă sustenabil factura la energie și să poată fi independenți de un stat care creează un haos și mai mare în plină criză”.