Proiectul Canalului Dunăre-Jiu-Olt-Argeș, prezentat joi la sediul PNL Dolj

Președintele PNL Craiova, Nicolae Giugea, a prezentat, joi, în cadrul unei conferințe de presă proiectul Canalului Dunăre-Jiu-Olt-Argeș.

giugea nou

Această investiție, cea mai mare în amenajări funciare din ultimii 30 de ani, este prevăzută în Legea pentru modificarea unor acte normative în vederea reabilitării şi/sau înfiinţării infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj, precum şi pentru sprijinirea investiţiilor în producţia şi procesarea produselor agricole în România.

Legea al cărei inițiator este Nicolae Giugea a fost votată în Senat și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Legea oferă instrumentele necesare pentru a sprijini fermierii mici și mijlocii români și, implicit, și pe consumatorii care vor beneficia de produse de calitate mai ieftine.

Este un proiect vital pentru Oltenia deoarece oferă fermierilor din întreaga zonă acces la apă ieftină. După finalizarea canalului, irigațiile se vor face gravitațional, fiind eliminate pompele care acum consumă mult curent și cresc prețul apei. În plus, întreaga amenajare va schimba microclimatul din zonele pe unde va trece și va asigura utilizarea durabilă a resurselor de apă.” a declarat Nicolae Giugea.

Liderul liberal a mai adăugat că Actul normativ este în concordanță cu Directiva 2000/60/CE – cadrul de politică comunitară în domeniul apei și cu necesitatea asigurării eficienței energetice a sistemelor de irigații.

În legătură cu situația de la Colegiul Național Carol I, președintele PNL Craiova a amintit că banii pentru reabilitarea clădirii au fost alocați când PNL a venit la guvernare, adică în 2020, deși PSD promisese din 2012 că va rezolva problema.

Pe 14 februarie 2019 am prezentat în plen amendamentul la buget prin care solicitam fonduri pentru reabilitarea C.N „Carol I”. În acel moment toți parlamentarii PSD de Dolj s-au ridicat și au părăsit sala de plen. Când a fost votat Guvernul Orban, în programul de guvernare a fost prinsă reabilitarea clădirii Colegiului Național „Carol I”. În iunie 2020 a fost emisă HG privind aprobarea indicatorilor tehnico-ecnomici, licitația a fost organizată în octombrie 2020, iar în ianuarie 2021 a fost anunțat cîștigătorul. În martie 2021 a fost semnat contractul de finanțare și abia în decembrie 2022 Primăria a semnat autorizația de construcție a mai spus Nicolae Giugea.