Sănătatea, prioritate pentru PNL Dolj!

Sănătatea, prioritate pentru PNL Dolj!

Prof. Alexandru Gîdăr, candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj şi prof. Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, au participat, joi, la o întâlnire cu medici, asistenţi, alte cadre medicale din judeţul Dolj.

giu

Întâlnirea a fost prilejuită de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, marcată, în fiecare an, la data de 17 septembrie.

La eveniment au mai participat senatorul Mario Ovidiu Oprea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgentã Craiova, Laurenţiu Ivanovici, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mihai Soare și doctorul Teodor Sas.

Anul acesta, tema care marchează Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului este "Siguranţa Profesioniştilor în Sănătate: o prioritate pentru siguranţa pacientului", sub sloganul "Profesionişti în sănătate în siguranţă, pacienţi în siguranţă".

Prof. Alexandru Gîdăr a afirmat că, în contextul pandemiei cauzate de noul coronavirus, medicii, asistenţii, tot personalul medical, au cel mai important rol, pentru a traversa, cu bine, această perioadă:

gid

"Cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, vă mulţumim pentru implicare şi pentru munca depusă, în special, în această perioadă. La nivelul Guvernului, traversarea cu bine a acestei perioade este prioritate ZERO şi aşa va fi şi la nivelul administraţiei judeţene Dolj, după data de 27 septembrie. Pentru realizarea acestui obiectiv, avem nevoie de solidaritate. Am toată deschiderea pentru realizarea unui parteneriat pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate din judeţ, pentru care vor fi foarte multe provocări, în perioada următoare. Una dintre provocări este şi aceea de rămâne competitivi. S-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, pe 30 aprilie, pentru Spitalul Regional Craiova, de 807 paturi. Tot atunci s-a deschis şi licitaţia de oferte pentru proiecte, iar pe 22 iulie s-a obţinut acceptul Comisiei Europene şi pentru acest spital. Deci, suntem în linie dreaptă, urmând ca, din 2021, să avem toate etapele de parcurs, iar, din 2027, să avem un spital de top, în toată zona Olteniei, care să însemne şi spitalul regional al Olteniei”.

Prof. Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, a afirmat că, în Craiova, medicii de familie nu îşi pot asigura activitatea în bune condiţii, pentru că nu este asigurată principala condiţie - un spaţiu propriu, la care au dreptul, prin lege. După cum ştiţi, OUG/68 din 28 mai 2008, prevede, la articolul 3:

Au dreptul de a cumpăra spaţiile, ce fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă, medicii, medicii dentişti, dentiştii, biologii, biochimiştii, fizicienii, tehnicienii dentari şi celelalte persoane fizice cu drept de liberă practică, ce desfăşoară activităţi conexe actului medical şi care deţin, în mod legal, spaţiul respectiv, precum şi persoanele juridice care, deţinând, în mod legal, spaţiul, au, ca obiect unic de activitate, furnizarea serviciilor medicale. Acest drept ar fi trebuit să fie garantat de autorităţile locale, în condiţiile prevăzute de actul normativ sus menţionat. Din păcate, în Craiova, autorităţile nu au pus în aplicare această ordonanţă, sau au făcut-o în mod arbitrar, fără aplicarea unor criterii coerente şi transparente. Vă garantez că, din postura de Primar al Craiovei, aplicarea acestei ordonanţe va fi o prioritate, pentru mine. Prin urmare, în cel mai scurt timp de la preluarea mandatului, voi începe demersurile pentru realizarea cadastrului, care va fi plătit de Primărie (conform ordonanţei), precum şi o evaluare independentă care să permită medicilor de familie să cumpere spaţiile în condiţiile legii", a spus prof. Nicolae Giugea.

Una dintre problemele ridicate de medicii prezenţi a vizat situaţia Policlinicii din Craioviţa Nouă, în care funcţionează cabinetele medicilor de familie şi unde, din 2016, conducerea PSD a Primăriei Craiova a mărit redevenţa de peste 50 de ori, de la 1 euro/m.p./an, la 5 euro/m.p./lună, pentru că "probabil, Craioviţa Nouă este o zonă de lux". Clădirea a fost inaugurată electoral de PSD, dar, din cauza lucrărilor proaste, apa curgea şi prin faţadă şi prin plafon, medicii fiind nevoiţi să facă singuri reparaţii, iar anul viitor le expiră contractele.

Alte probleme au vizat numărul de paturi ATI, în Craiova, în contextul pandemiei de Covid-19, asigurarea asistenţei medicale stomatologice pentru pacienţii în vârstă, care nu au cu ce să susţină tratamentele stomatologice.

Evenimentul a fost mediat de Laurenţiu Ivanovici, presedintele Comisiei de Sănătate a PNL Dolj.

Biroul de presă al PNL Dolj