Veşti bune pentru firmele cu datorii la stat

Guvernul a adoptat o măsură de eşalonare a datoriilor firmelor, pe o perioadă de până la 12 luni.

esalonare

Firmele care au obligaţii fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanții și cu un calendar de rambursare propriu.

  • Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care se reglementează eșalonarea la plată, în forma simplificată, a obligațiilor bugetare neachitate, în urma crizei COVID-19. Facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, pentru obligațiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgență (16 martie), cu condiția ca debitorii să nu fi înregistrat obligații fiscale restante dinainte de starea de urgență.
  • Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri, la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanții.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîţu: “Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populației, o reprezintă repornirea economiei și evitarea unei recesiuni prelungite. De aceea, sprijinim mediul de afaceri prin menținerea lichidităților financiare și susținerea activității.

Tot în aceeaşi ordonanță de urgență vom avea scutirea de impozit specific pentru sectorul HORECA, ce se va prelungi până la finalul anului. Sectorul a avut deja o scutire de la plata impozitului specific, pe o perioadă de 150 de zile. Vom face această scutire până la finalul anului”.

  • Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligațiile bugetare acumulate, începând cu 16 martie şi până la data depunerii cererii.
  • Firmele care beneficiază de eșalonarea la plată a debitele bugetare restante vor avea obligația să achite, la zi, toate taxele și impozitele care se vor naște și datora după primirea eșalonării.
  • O cerință pentru firmele care vor primi eșalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvență.