Trei mandate de parlamentari, redistribuite la Dolj. AUR, PNL și USR-PLUS, beneficiarii

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, procesul-verbal privind repartizarea la nivel național a mandatelor de senator și deputat. Doljului i-au mai revenit 3.

Screenshot 3

Potrivit legii electorale, judeţului Dolj îi sunt atribuite 10 mandate de deputat şi patru de senator. PSD Dolj a obţinut jumătate din numărul de mandate de parlamentari atribuite circumscripţiei electorale judeţene nr. 17, respectiv cinci deputaţi şi doi senatori, potrivit datelor publicate luni de Biroul Electoral Central. Pe locul al doilea ca număr de mandate câştigate se află PNL, care a obţinut trei mandate de deputat şi unul senator. Alianţa USR-PLUS a obţinut un mandat de deputat şi unul de senator, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - un mandat de deputat. 

Conform BEC, după prima etapă de atribuire a mandatelor, pentru Dolj au rămas neatribuite două mandate de deputat care au fost distribuite unul către PNL şi unul către AUR, şi un mandat de senator, care i-a revenit Alianţei USR-PLUS.

Județul Dolj va fi reprezentat în actualul Parlament, în Senat, de Ion Prioteasa (PSD, fost preşedinte al CJ Dolj în perioada 2008 - 2020), Mihail Genoiu (PSD, fost primar al Craiovei în perioada 2017-2020), Nicolae Ciucă (PNL, ministrul Apărării Naţionale) şi Cosmin Poteraş (USR-PLUS, doctor în calculatoare şi tehnologia informaţiei, timp de 10 ani a fost asistent universitar, activează în domeniul IT). toţi cei patru senatori de Dolj se află la primul mandat de parlamentar.

În Camera Deputaţilor, Doljul va fi reprezentat de următorii Alexandra Presură (PSD, preşedinta Tineretului Social Democrat Dolj, se află la al doilea mandat consecutiv de deputat), Iulian Badea (PSD, 25 de ani antreprenor, fiul fostului fotbalist Pavel Badea, se află la primul mandat de parlamentar), Laura Vicola (PSD, avocat, se află la primul mandat de parlamentar), Eliza Peţa (fost deputat PSD, se află la al doilea mandat consecutiv de deputat), Cosmin Durle (PSD, administrator public al Craiovei, se află la primul mandat de parlamentar), Ştefan Stoica (preşedintele PNL Dolj, se află la al doilea mandat câştigat de parlamentar), Nicolae Giugea (deputat PNL Dolj, se află la al doilea mandat consecutiv de deputat), Ionuţ Stroe (fost deputat PSD, ministrul Tineretului şi Sportului, se află la al patrulea mandat consecutiv de deputat), Daniel-Sorin Gheba (USR-PLUS, absolvent al Facultăţii de Mecanică Agricolă a Universităţii din Craiova - promoţia 2002, nu a mai făcut politică până acum doi ani, când s-a înscris în USR, după ce a participat la protestele generate de Ordonanţa 13, se află la primul mandat de parlamentar), Ringo Dămureanu (AUR - preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici "Forţa Legii", se află la primul mandat de parlamentar).

În Dolj, la Senat, PSD a obţinut 93.914 de voturi (46,25 %), PNL - 49.992 voturi (24,62 %), Alianţa USR-PLUS - 22.101 voturi (10,88 %), PMP - 10.612 voturi (5,22 %).

La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 92.564 voturi (45,67 %), PNL - 48.942 voturi (24,15 %), Alianţa USR-PLUS - 22.288 voturi (10,99 %), AUR - 10.172 voturi (5,01%),