Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru

Florin Cîţu este premierul propus de coaliţia formată din PNL, USR- PLUS și UDMR.

propunere

Klaus Iohannis: „Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă vreo câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat.                                    

Între timp, o coaliție formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea, în Parlamentul României și, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de Prim-ministru.

Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru.

Florin Cîțu: „Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama că România trece printr-o perioadă dificilă și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.                                    

În același timp, domnule Președinte, aș vrea să fac o declarație fermă, astăzi, aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă.

Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire.

Și nu în ultimul rând, domnule Președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că, împreună, avem același obiectiv, dezvoltarea României.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.