Alexandru Kocsis, deputat al Partidului Naţional Liberal, a depus un proiect de lege care prevede termene clare pentru judecătorii Curţii Constituţionale (CCR), ȋn soluționarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituționalitate.
Concret, CCR trebuie să decidă asupra constituționalității legilor, în termen de 45 de zile de la primirea cererii.
Alexandru Kocsis: „Vă mai amintiţi că, ȋn luna iunie, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională legea privind impozitarea pensiilor speciale? Vă mai amintiţi că judecătorii CCR au amânat de patru ori luarea unei decizii privind constituţionalitatea legii? Vă mai amintiţi că judecătorii CCR au decis, abia pe data de 15 decembrie, că impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională?
A explicat cineva, vreodată, de ce a fost amânat termenul de patru ori, sau de ce este măcar posibil să amâni nejustificat acest termen, sau de ce a fost nevoie de 6 luni de zile pentru a decide ȋn privinţa constituţionalităţii unei legi, oricare ar fi acea lege?
Primul meu proiect de lege prevede termene clare pentru soluționarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituționalitate a priori exercitat de către Curtea Constituțională. Vom avea termene maxime pentru fixarea primului termen de judecată și pronunțării soluției. Vom avea cauze soluţionate cu celeritate, nu amânări peste amânări, doar pentru că subiectul nu convine unora.
Pe data de 8 decembrie, la două zile de la alegeri, când am văzut a patra amânare a Curţii Constituţionale ȋn privinţa legii de impozitare a pensiilor speciale, am spus că acesta va fi primul meu proiect, din acest mandat.
Consider că este o iniţiativă corectă, menită să pună capăt unei abordări discreţionare, poate chiar abuzive, pe care judecătorii CCR au avut-o, de-a lungul timpului, ȋn soluţionarea unor cauze de mare interes pentru public.”
Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (47/1992) nu conține termene clare pentru pronunțarea în privința proiectelor de lege aprobate de Parlament.
Din acest motiv, CCR a amânat, în mod repetat, luarea unor decizii. De exemplu, deși Parlamentul a votat Legea privind impozitarea pensiilor speciale, în data de 17 iunie 2020, pe 8 decembrie, adică după şase luni, CCR a decis a patra amânare. Decizia a fost luată abia pe 15 decembrie, în condițiile în care Guvernul avea nevoie să știe din timp ce sume alocă pentru pensiile speciale, în bugetul pe 2021.
Legea anterioară, în domeniu, care prevedea eliminarea pensiilor speciale, a fost votată de Parlament pe 28 ianuarie 2020 și declarată neconstituțională abia pe 23 mai! Pe scurt, într-un an de zile, Parlamentul nu a putut să ia o decizie clară în privința pensiilor speciale, din cauza amânărilor repetate decise de CCR.