Moment istoric la Roland Garros. Rafael Nadal a câștigat Openul Franței pentru a 14-a oară

Norvegianul Casper Ruud, care a jucat prima sa finală de Grand Slam, duminică la Roland Garros, nu a reușit să furnizeze surpriza împotriva legendarului Rafael Nadal. Spaniolul mai scrie un capitol în istoria tenisului mondial, câștigând al 14-lea trofeu la Paris și al 22-lea Grand Slam din carieră.

 220605 nadal ruud roland garros inst

Rafael Nadal și Casper Ruud nu se întâlniseră anterior niciodată într-un meci oficial, cu toate că tânărul norvegian s-a pregătit la Academia spaniolului, unde a avut ocazia să îl înfrunte pe „matador”.

La prima lor confruntare, Nadal s-a impus cu 6-3, 6-3, 6-0, în doar două ore și 20 de minute.


În fața unui public entuziast pe arena Philippe Chatrier, jucătorul de 36 de ani a avut o prestație agresivă în primul set, folosindu-și forehandul în forță cu un topspin deranjant, pentru a trece în avantaj după 49 de minute, cu un prim 6-3.

Nadal a devinit cel mai vârstnic campion de simplu masculin de la Roland Garros din istorie, depășindu-l pe compatriotul său Andres Gimeno, care a stabilit recordul în urmă cu 50 de ani.

Ducând bilanțul meciurilor jucate pe zgura pariziană la 112-3 și cucerind al 22-le titlu de Grand Slam, spaniolul s-a distanțat și mai mult de Novak Djokovic și Roger Federer în cursa succeselor la un turneu major, sârbul și elvețianul fiind la egalitate cu 20 de reușite.

Nadal, al cincilea favorit, care va urca luni pe locul 4 în clasamentul ATP, a trecut de vedetele din Top 10, Felix Auger-Aliassime, Novak Djokovic și Alexander Zverev, pentru a stabili o primă întâlnire ATP cu Ruud, numărul 8 mondial.

Victoria împotriva norvegianului a făcut ca spaniolul să devină doar al treilea jucător care obține patru victorii în Top 10 la un eveniment de Mare Șlem de la înființarea clasamentului ATP, în 1973. Mats Wilander la Roland Garros în 1982 și Federer la Australian Open în 2017 au mai reușit această performanță.

După un început slab în setul secund, spaniolul a revenit de la 1-3, câștigând 5 game-uri la rând, impunându-se în schimburile mai lungi și reușind o serie de lovituri uimitoare pentru a-și adjudeca setul doi tot cu 6-3, după o oră și 42 de minute.

Cu acest al 14 titlul la Roland Garros, Nadal l-a egalat pe Carlos Alcaraz cu patru titluri câștigate în circuit, în 2022. El a câștigat anul acesta Openul Australiei, turneul pregătitor de la Melbourne și Abierto Mexicano Telcel. Spaniolul a mai bifat o premieră, fiind prima dată când a câștigat titlurile de la Australian Open și Roland Garros în același sezon.

Setul 3 a fost fără istoric. La cele 5 gameuri consecutive din setul doi, Nadal a mai adăugat altele 6, închizând finala cu un 6-0 categoric, în fața unui Casper Rudd neputincios.

(sursa: Mediafax)