Cine e Conor McGregor, unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume

Conor McGregor este unul dintre cei mai cunoscuți luptători din lume, iar faima pe care o are i-a adus venituri substanțiale, motiv pentru care revista Forbes l-a pus pe primul loc în topul celor mai bine plătiți sportivi din lume din 2021. Veniturile sale sunt estimate la 180 de milioane de dolari pe an.

fb Conor McGregor

El s-a născut pe 14 iulie 1988, în Crumlin, Dublin. A fost pasionat încă din copilărie de sport, dar prima sa dragoste a fost fotbalul. De altfel, el a și fost legitimat la clubul Lourdes Celtic Football Club. Pe când avea 12 ani a început să meargă la box, la o sală din apropierea casei.

Aceștia au fost primii pași făcuți de Conor McGregor către o carieră spectaculoasă, care i-a adus numeroase momente de glorie, dar și controverse.

Conor McGregor este recunoscut ca fiind singurul sportiv campion în MMA la două divizii diferite în același timp.

În prezent, McGregor se pregătește de o bătălie legendară contra lui Dustin Poirier, programată pe 11 iulie, în Las Vegas. McGregor are de luat o revanșă, după ce Poirier l-a învins prin KO tehnic în luna ianuarie a acestui an.

La pariuri online, lupta se anunță extrem de echilibrată. McGregor are un mic avantaj, cota pentru victoria sa fiind 1.89. În schimb, victoria lui Poirier are cota 1.93.

Drumul către marea performanță nu a fost ușor

Până să ajungă la lupte pe milioane de dolari, McGregor a început de jos. De altfel, în anul 2006 el s-a mutat împreună cu familia la Lucan, Dublin, unde a fost ucenic de instalator. A avut însă norocul să-l cunoască pe Tom Egan, primul luptător irlandez din UFC, iar cei doi au început să se antreneze împreună la MMA.

Astfel, debutul lui McGregor în MMA s-a produs în 2007, în Dublin. Atunci el l-a învins că amator pe Kieran Campbell, prin KO tehnic. Imediat după această luptă a semnat un contract de profesionist și l-a avut antrenor pe John Kavanagh, cel care ocupa funcția de președinte al Federației Irlandeze de MMA.

Totuși, McGregor a dezvăluit ulterior că familia nu l-a susținut în demersul său de a avea o carieră în MMA.

"Cu tata am avut probleme, îmi spunea să-mi iau un job, că nu fac nimic cu viața mea. Mă întrebau ce o să fac când voi pierde o luptă. Le-am spus că voi fi milionar până la 25 de ani. Tata mi-a râs în față. Am întârziat cu un an, dar am reușit", și-a amintit McGregor.

9 martie 2008 este data la care irlandezul a debutat la profesioniști. A obținut o victorie în runda a doua prin KO tehnic în fața lui Gaty Morris, la categoria ușoară. După încă un succes cu Mo Taylor a venit și prima înfrângere contra lui Artemij Sistenkov la categoria pană. A revenit cu un succes contra lui Stephen Bailey, însă apoi s-a gândit să se retragă. A fost însă întors din drum de antrenorul și de mama sa, care a început să creadă în faptul că fiul său va avea o carieră de succes.

Apoi, între 2011 și 2012, el a câștigat opt lupte consecutive și a devenit campion CWFC (lupte în cușcă) la categoriile ușoară și pană, fiind primul european care a reușit acest lucru.

Deși era un luptător bun, McGregor avea însă probleme financiare. Atât de mari încât încasa ajutor de șomaj, 188 de euro lunar. Totuși, lucrurile s-au schimbat din 2013, după ce a pătruns în universul UFC.

Ascensiune fulminantă în UFC

Ascensiunea sa în UFC a fost fulminantă. În 2016, irlandezul a devenit primul campion UFC la două categorii diferite în același timp. Totuși, el și-a anunțat brusc retragerea din MMA. A făcut o schimbare, iar pe 26 august 2017 a avut un meci de box cu Floyd Mayweather Jr. Irlandezul a fost însă făcut KO tehnic în runda a zecea.

În octombrie 2018 a revenit în UFC, dar a fost învins de Khabib Nurmagomedov în meciul pentru titlul de campion UFC la categoria ușoară. Ulterior, în martie 2019 și-a anunțat din nou retragerea, însă câteva luni mai târziu a revenit și l-a învins în doar 40 de secunde pe Donal Cerrone, la semimijlocie. El a devenit astfel primul luptător cu KO-uri obținute la categoriile ușoară, pană și semimijlocie.

Pe 6 iunie 2020, irlandezul și-a anunțat iarăși retragerea, pentru a treia oară în carieră. El a revenit în ianuarie 2021, când a fost învins de Dustin Poirier.

Contra lui Poirier va lupta și pe 11 iulie, în Las Vegas. Se anunță un spectacol total, în condițiile în care Poirier este cel mai bun din divizia UFC, unde impresionează prin exactitatea de care dă dovadă.

Lupta dintre cei doi are și o altă miză pe lângă revanșa dorită de McGregor după eșecul din ianuarie. În cazul în care va învinge, McGregor va lupta pentru titlul la categoria ușoară, cu învingătorul dintre Charles Oliveira și Michael Chandler, la UFC 262. În schimb, o înfrângere ar putea echivala cu o nouă retragere pentru McGregor.