Albă ca zăpada, prăjitura de acasă

Albă ca zapada este prăjitura care te trimite instant cu gândul la copilărie, la bucătăria mamei și, negreșit, la Crăciun. 

Să vedem cum avem parte de aceste sentimente și la noi acasă, chiar dacă nu mai stăm cu mama.

 

albă ca zapada 1

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente pentru foi :   10 linguri de lapte, 10 linguri de zahăr, 10 linguri de ulei, 1 lingurită amoniac stins în oțet, 2 ouă, un praf de sare, făina cât cuprinde.

Ingrediente pentru cremă : 1 litru lapte, 8 linguri de făină, 6 linguri de zahăr, zeamă și coajă de la o lămâie, o esență de vanilie sau rom, 200 g unt.

MOD DE PREPARARE

Mod de preparare pentru aluat. Zahărul se dizolvă în lapte, se adaugă in compozitie pe rand ouăle, sarea, uleiul, amoniacul si se mixează bine toate ingredientele. Se presară făina în ploaie si se frământă cu mâna până se obtine un aluat suficient de tare, incât să se poată întinde din el circa 3-4 foi (depinde de mărimea tăvii folosite ). Foile se coc pe dosul tăvii, presărate cu făină circa 15 minute fiecare.

Mod de preparare al cremei. Făina se amestecă cu 10 linguri de lapte rece si zahărul. Se pune la fiert laptele rămas impreună cu coaja de lămâie. Când laptele dă în fiert se adaugă toată compoziția de lapte rece cu făină, amestecând continuu până ce incepe din nou să fiarbă. Se lasă să fiarbă până cand compozitia se îngroașă și se dezlipește ușor de pe vas, apoi se lasă la răcit. Când crema este incă caldă, se adaugă untul taiat cubulete, se adaugă zeamă de lămâie, esență de vanilie și se mixează 2-3 minute până se omogenizează bine toate ingredientele și obținem o crema fină.

Asamblarea prăjiturii: Se pune o foaie în tavă și se repartizează uniform cu o spatulă crema,apoi iar o foaie și tot asa până se termină toate foile și crema. Se lasă prajitura la rece, în frigider, până a doua zi când poate fi tăiată. 

Poftă bună!