La Skopje, cu scriitorul macedonean Milovan Stefanovski

La Skopje, cu scriitorul macedonean Milovan Stefanovski

Într-una din cele patru zile, cât a durat sejurul meu în Skopje, am avut privilegiul şi onoarea de a-l întâlni pe scriitorul macedonean Milovan Stefanovski, pe care îl consider şi prieten, care, pe vremuri, după cum îmi povestea (când deţinea catedra de lector de limbă macedoneană la Facultatea de Filologie, din cadrul Universităţii din Craiova, până în 1989), era bun prieten cu Marin Sorescu şi cu Tudor Gheorghe, iar de Craiova îl leagă sufleteşte multe amintiri frumoase.

Cu Milovan Stefanovski

În 2017, în revista de cultură RAMURI, din Craiova, scriitorul craiovean prof. univ. dr. Toma Grigorie îl prezenta pe Milovan Stefanovski astfel: „Este poet, prozator, publicist şi traducător. S-a născut la 26 august 1952, în Resen, Macedonia. Este absolvent al Facultăţii de Filologie, din cadrul Universităţii „Chiril şi Metodiu”, din Skopje. Profesează ca jurnalist şi ca funcţionar ministerial. În perioada 1987-1991 a fost lector de limba macedoneană la Universitatea din Craiova şi la Istanbul, în Turcia. În mandatul 1998-2000 a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Macedonia. Este autorul a 18 volume de versuri şi de proză, obţinând mai multe premii literare. A fost tradus în mai multe limbi străine”.

M-a întrebat despre mulţi dintre prietenii săi de la Craiova – dintre care nu pot să nu-i enumăr pe Ştefanin Vlădulescu, Toma Grigorie, Romeo Magherescu –, m-a întrebat despre cum mai arată oraşul acum, amintindu-şi cu plăcere că, pe perioada cât a fost lector de limbă macedoneană la Facultatea de Filologie din Craiova, a locuit într-un bloc din zona ROTONDA.

Şi-a amintit despre publicaţiile care apăreau în acea vreme – ziarul ÎNAINTE şi revista RAMURI, la cea de-a doua fiind un colaborator permanent.

Am vorbit despre cărţi şi am făcut schimb de cărţi, dar şi schimb de amintiri despre scriitorii pe care i-am cunoscut şi preţuit şi care au devenit istorie vie, ce respiră în biblioteci şi în mentalul colectiv românesc, şi nu numai.