Un virtuoz al violoncelului: Mircea Suchici

Un virtuoz al violoncelului: Mircea Suchici

Mircea Suchici s-a născut la data de 16 iunie 1954, în Târgu Jiu, judeţul Gorj.

Mircea Suchici

A urmat cursurile Şcolii generale în oraşul natal; din clasa a VIII-a, a devenit elevul Liceului „Paul Constantinescu, din Ploieşti, judeţul Prahova; începând cu clasa a XI-a, s-a mutat la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, din Bucureşti.

Este absolvent al Conservatorului „George Enescu”, din Iaşi, la clasa profesorului de violoncel Reinhold Scheeser.

În 1978, a absolvit Cursurile de Orchestră de la Bayreuth (Germania), la clasa profesorului Erich Berger, iar în 2010, cursurile Academiei Naţionale de Muzică, din Bucureşti, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi.

A participat la înfiinţarea Orchestrei „Marea Neagră”, din Constanţa, în 1979; la înfiinţarea Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, din Râmnicu Vâlcea, în 1995; la înfiinţarea Orchestrei de Cameră „Lira Gorjului”, din Târgu Jiu, în 2005.

Din 1980, este membru al Orchestrei „Oltenia”, din Craiova, până în anul 1987, când devine profesor al Şcolii Populare de Artă şi al Liceului de Muzică „Constantin Brăiloiu”, din Târgu Jiu.

Cu elevii săi, a obţinut premii la toate olimpiadele naţionale de muzică clasică la care a participat, inclusiv la Olimpiada „Lira de Aur”, de la Suceava.

În 2008, a revenit, ca violoncelist, la Filarmonica „Oltenia” Craiova, unde a lucrat până în acest an, 2019, când s-a pensionat.

În perioada activităţii sale, în cadrul învăţământului gorjean, a organizat recitaluri de muzică şi poezie şi a compus muzică pentru violoncel, inspirându-se din versurile poeţilor gorjeni, de care s-a apropiat datorită directorului Şcolii Populare de Artă, Nicolae Vînătoru, cel care l-a sfătuit să nu se mai rezume la muzica altor interpreţi la violoncel şi să încerce să redea viziunea muzicală personală, în ambianţa lirică a poeziei gorjene, lecturată în cenaclurile „Columna” şi Serile Societăţii Cultural-Artistice „Lira Gorjului”, din Târgu Jiu.

În activitatea sa muzicală, a colaborat foarte bine cu un tânăr şi talentat pianist din Târgu Jiu, Florin Berculescu, absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, devenind, ulterior, profesor de pian la Liceul „Constantin Brăiloiu” – unde a avut o contribuţie importantă la înfiinţarea Concursului Naţional de Interpretare „Orpheus”, şi dirijor al Orchestrei „Lira Gorjului”, din localitate.

După anul 2000, revenind la dragostea dintâiFilarmonica „Oltenia” Craiova, Mircea Suchici a contribuit la susţinerea stagiunilor orchestrei prin recitalurile susţinute la pupitrul filarmonicii, precum şi în spectacolele din afara instituţiei.

În cadrul Filarmonicii „Oltenia” Craiova, a înfiinţat cvartetul „Nicolae Julea”, împreună cu care a susţinut numeroase recitaluri, dar şi multe recitaluri instrumentale solo, interpretând atât muzica clasicilor, cât şi compoziţii proprii, inspirate din versurile poeţilor craioveni.

De-a lungul carierei sale muzicale, a susţinut recitaluri la Sala Dalles, din Bucureşti, împreună cu actorul Ion Dichiseanu; la Muzeul Literaturii Române, din Bucureşti; la Zilele „Constantin Brâncuşi”; la Festivalul de Artă Muzicală de la Sebeş; la Filarmonica „Ion Dumitrescu”, din Râmnicu Vâlcea; la Festivalul Francofoniei, din Timişoara; la Zilele Cetăţii, din Drobeta Turnu-Severin.

Şi cum, înainte de 22 decembrie 1989, toată activitatea creatoare se desfăşura sub egida Festivalului Naţional „Cântarea României”, Mircea Suchici a fost de trei ori laureat al acestui festival:

  • În 1986, a obţinut Premiul I, pe ţară, la secţiunea Muzică de Estradă, cu două piese la violoncel, compoziţii proprii, intitulate „Seara” şi „UEFA”;
  • În 1987, a obţinut Premiul II, pe ţară, la secţiunea Violoncel;
  • În 1988, a obţinut Premiul II, pe ţară, împreună cu Orchestra de Estradă a Armatei, din Târgu Jiu, având, ca soliste, elevele sale de la Şcoala Populară de Artă, din localitate.

În 2019, i se decernează Premiul „Petre Brâncuşi”, pentru Întreaga Creaţie Muzicală, la Serile de Poezie de la Brădiceni.

În prezent, Mircea Suchici este dirijor al Orchestrei de Cameră „Lira Gorjului”, cu care va deschide sesiunea de concerte la Sala Teatrului „Elvira Godeanu”, din Târgu Jiu, pe data de 26 septembrie 2019, ora 19.00 şi lucrează la finalizarea câtorva compoziţii proprii, pe care le va prezenta publicului, în viitorul apropiat, având, ca priorităţi, o rapsodie pentru pian şi câteva piese muzicale pentru orchestră simfonică.