Un Magazin-Expoziţie de istorie şi tradiţie populară românească

Un Magazin-Expoziţie – ca o poartă a Timpului spre trecutul nostru strămoşesc. Iile şi velinţele străbunicelor noastre sunt acolo şi ne aşteaptă să le respirăm istoria

Costume 2

Oalele de lut, ulcioarele care ţineau apa rece şi fluierele de doină de jale, dar şi de veselie, cântă şi acum, tăcute, istoria ethosului românesc.

Magazinul-Expoziţie, numit, oficial, Magazinul de Artă Tradițională și Suveniruri din cadrul Muzeului Olteniei, situat pe strada Popa Şapcă nr. 8, din Craiova, este un bun prilej de întoarcere la amintirile din vremea străbunicilor şi bunicilor (cei care i-au prins în viaţă), la obiceiurile, datinile şi superstiţiile care le compuneau viaţa grea, de muncă a câmpului. Iile, velinţele, oalele de lut, ulcioarele – care ţineau apa rece, la umbra porumbarului, când strămoşii noştri mergeau la prăşit porumbul, sau viţa-de-vie, dar şi fluierele de doină de jale şi de bucurie, care păstrează ceva din muzica şi ethosul neamului românesc.

Costume 5

Cunoscut craiovenilor sub vechea denumire „Carul cu Oale”, acest magazin-expoziţie este un hibrid între concept store și gift shop. Piesele de colecție, dar și alte produse sunt create atât de meșteșugari autentici, cât și de tineri designeri, pentru care obiectele din patrimoniul instituției, fie că vorbim de etnografie, tradiții, istorie, au stat la baza inspirației.

Costume 6

Obiectele, prezentate cuprind o gamă diversificată a artei şi creaţiei populare, precum: costume populare, ceramică, unelte de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port,nceramica smălţuită şi nesmălţuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Şişeşti – Mehedinţi, Vlădeşti – Vâlcea, Româna – Olt), din Harghita şi Covasna, din Suceava, obiecte de artă şi utilitare, sculptate în lemn (căuce, furci, scaune din lemn, măsuţe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide şi blidare, cruci, pistornice), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal etc.

Este un Magazin-Expoziţie în care, chiar dacă nu cumpăraţi nimic, merită vizitat ca un muzeu şi ca o întoarcere în timp, la origini, în vremuri imemoriale.