Reclamele de altădată

Este de-a dreptul surprinzător umorul involuntar al limbii române atunci când e folosită – cu intenţii bune, dar bucolice, în reclamele de acum aproape o sută de ani!

reclama vintilescu Vinuri si gratar

Reclamele de atunci la vinuri şi grătare sunt de-a dreptul delicioase şi demne de a fi refolosite, păstrându-le farmecul de rigoare.

De pildă, cea pe care v-o prezint, în cele ce urmează şi care are şi parfumul epocii respective, dar şi plăcerea cu care o citeai.

Localul căruia i se făcea reclamă se afla cam pe unde exista odată Restaurantul Izvorul Rece, actualmente locaţia pe care se află Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

COSTICĂ N. VINTILESCU
Magazin cu Vinuri şi Băuturi Spirtoase
Craiova
str. Madona, colţ cu Sfântu Dumitru

Decorat cu distincţiunea de Cavaler al Ordinului
„Coroana României”

Recomandăm celor bolnăvicioşi să nu mai dea bani la Farmacie, ci să facă o cură cu renumitul pelin al lui Costică şi cu siguranţă se vor face bine.
Cei ce vor să uite necazurile vieţei, să se grăbească a cere, lui Costică, Elixirul veseliei, care le va da un pahar cu vin din Dealul-Oltului Drăgăşani, spre a se dispune imediat.
Fiindcă băuturica mai cere şi mâncărică, Costică Vintilescu a înfiinţat:

GRĂTAR SPECIAL,
cu pârjoale muşchiuleţi şi mititei

Citind această reclamă te gândeşti că I.L. Caragiale mai mult a cules texte, din cele de zi cu zi, fără a fi nevoie să-şi bată prea mult capul cu pompoziţii proprii(!)...