„Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” implementează, de-a lungul perioadei speciale în care ne aflăm, proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”.

Afis Citim impreuna

Fiind vorba despre un program cu multiple activități și ramificații, proiectul se vrea o alternativă exclusiv on-line la programele educaționale de care se bucură un număr consistent de utilizatori. Ne dorim ca, împreună cu stakeholderii noștri, să desfășurăm o serie de activități interactive pentru cititorii care, în vremuri normale, frecventează biblioteca, în număr mare.

În acest sens, am demarat marți, 17 martie 2020, activitatea „Ora de poveste”, un proiect interactiv prin care, lecturând on-line povești, mai lungi sau mai scurte, ne dorim să insuflăm copiilor pasiunea pentru lectură. Cum serviciile de împrumut și consultare a cărților rămân suspendate de-a lungul perioadei pe care o traversăm, lectura on-line este cea mai bună inițiativă în scopul cultivării pasiunii pentru citit.

În zilele și săptămânile următoare, în limite rezonabile, vom completa programul de lectură cu „pastile” interactive dedicate adulților.

Şi, pentru că ne dorim o experiență interactivă pentru toate părțile implicate, cititori și ascultători deopotrivă, vă invităm să ne împărtășiți sugestiile și preferințele voastre de lectură. Putem da curs oricăror povești și oricăror fragmente și pasaje îndrăgite.

În completarea acestei prime activități, lansăm o a doua acțiune. În acest caz, actorii vor fi chiar cititorii și utilizatorii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Pentru că lectura are, în continuare, sens, cu atât mai mult în împrejurări delicate, vă invităm să vă înregistrați recitând o poezie, sau citind o poveste, ori un fragment despre care credeți că merită să fie cunoscut de un număr cât mai mare dintre noi și, ulterior, să trimiteți materialul pentru a-l încărca pe pagina noastră de Facebook. Adresăm această invitație copiilor și tinerilor cu vârsta de până la 20 de ani. Așteptăm înregistrările pe WhatsApp, la numărul 0738773594.

Înregistrarea nu trebuie să depășească 10 minute și, dacă decideți să dați curs acestei aventuri consacrate susținerii lecturii, vă invităm să încheiați înregistrarea cu expresia: „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. În demersul nostru se vor implica și numeroși scriitori locali. Le-am lansat invitația și ne așteptăm să confirme gradul de încredere de care se bucură în rândul pasionaților de lectură.

Biblioteca Aman

O altă activitate la care ne-am gândit și în a cărei utilități credem cu tărie este găzduirea de lecții pregătitoare pentru școlarii și liceenii aflați în ani terminali. Pregătirea pentru cele două examene importante – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – nu poate suferi întârziere. Prin urmare, ne arătăm disponibilitatea de a pune la dispoziție spații curate și aerisite, dar și echipamente și materiale didactice tuturor profesorilor interesați. Prin intermediul mijloacelor și tehnologiilor moderne disponibile la bibliotecă, profesorii sunt invitați să desfășoare cursuri și activități complementare pentru toți elevii preocupați de pregătirea și asimilarea informațiilor pentru examenele de final de ciclu. Ca atare, ne adresăm profesorilor cu invitația de a da curs proiectului nostru. La cerere, profesorii își pot desfășura lecțiile „la distanță”.

În aceeași ordine de idei, ne preocupăm de scanarea integrală a bibliografiei necesare, atât pentru susținerea Evaluării Naționale, cât și pentru pregătirea pentru Bacalaureat. Vom începe cu disciplina Limba și Literatura Română și, în trecerea timpului, vom continua cu toate celelalte discipline de examen. Printr-un singur click, în cel mai scurt timp, elevii și toți cei interesați vor putea descărca toate cărțile, manualele și lucrările necesare pentru continuarea studiului de acasă.

„Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” rămâne alături de oameni și vine în întâmpinarea dorințelor și nevoilor utilizatorilor ei. #RamanemImpreuna, chiar și de la distanță! #CitimImpreuna: voi de acasă și noi de la bibliotecă. Apoi, împărtășim tuturor experiențele din cărți. Ne adaptăm programele și serviciile pentru toate categoriile de public. Ne gândim și la cei mici, dar și la cei care, în acest an, susțin examenele de capacitate și pe cel de maturitate. Pentru ei, vom digitiza, în regim de urgență, întreaga bibliografie, pentru fiecare examen în parte. Vom avea și expoziții de carte, dar și prezentări de carte din tezaurul bibliotecii.

„De săptămâna viitoare, vă vom propune, spre vizionare, în premieră absolută, în România, piesele regizate de marele Andrei Șerban”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Evident, suntem deschiși către orice concept și activitate compatibile cu sensul general al proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. În acest sens, vă invităm să trimiteți propunerile, fie pe WhatsApp, la numărul 0738773594, fie la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Pentru orice nelămuriri, vă invităm să apelați numărul de telefon: 0251532267.