OAMENI CARE AU FOST: Liliana Hinoveanu – o poetă cu vocaţia prieteniei şi a schimbului de idei

Am cunoscut-o pe Liliana Hinoveanu în 1986, când eram student, în primul an, şi deja eram considerat un tânăr poet de perspectivă, după ce fusesem licenţiat cu două premii, pentru Poezie – ale revistelor Contemporanul şi Convorbiri literare, la Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, organizat, în fiecare an, la Suceava, sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Liliana Hinoveanu foto

Având acest statut de tânăr poet, am fost invitat, la Casa de cultură a Tineretului din Craiova, de către regretatul scriitor şi profesor Ioan Anastasia, să fac parte din juriul unui concurs literar pentru elevi. 

Tocmai publicasem, într-o revistă literară, o poezie care se intitula Consideraţii despre cei ce vor veni. Fusese pusă pe muzică folk şi cântată de interpreta craioveană Mihaela Strehăianu, iar Lilianei i-a plăcut foarte mult acea poezie, m-a rugat să i-o scriu, de mână, pe o pagină şi să i-o ofer, cu autograf.

A fost începutul unei frumoase prietenii. Liliana a lucrat, ulterior, la Radio „Oltenia” Craiova şi m-a invitat, adeseori, să citesc poezie, în emisiunile ei, iar mai târziu, cu vreun an înaintea plecării sale dintre noi, m-a invitat pentru un interviu de scriitor.

Pe 31 august 2017, am fost împreună la Drobeta Turnu-Severin, de Ziua Naţională a Limbii Române, răspunzând invitaţiei poetului şi prietenului Viorel Mirea, care s-a ocupat, atunci, de organizarea acestui eveniment cultural.

Am văzut că era ceva în neregulă cu ea: îmi tot spunea că o doare capul şi umbla, permanent, cu o căciulă, deşi vremea era caniculară; nu bea cafea şi devenise vegetariană. Nu am bănuit că, în spatele zâmbetelor şi atitudinii binevoitoare pe care încerca să le afişeze, se ascunde o boală gravă care i-a curmat viaţa, după o destul de îndelungată suferinţă.

Pentru cei care am cunoscut-o, Liliana Hinoveanu rămâne poeta cu o voce inconfundabilă, în emisiunile sale, de la radio, dar şi cu vocaţia prieteniei şi a schimbului de idei, care o făcea, totdeauna, un interlocutor agreabil şi de neocolit.

Dumnezeu să o odihnească în pace, oriunde s-ar afla!