Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită prin mesaje pentru libertate

Ziua Internațională a Dansului este serbată în fiecare an la data de 29 aprilie, fiind stabilită în 1982 de Comitetul de Dans al Institutului Internațional de Teatru ITI, partenerul principal pentru artele spectacolului UNESCO, anul acesta în mod special prin mesaje pentru libertate.

dans ziua internationala

Ca un simbol al mesajul transmis prin dans, România celebrează dansul ca formă de artă, dar și pe fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

"Dansul este o manifestarea bucuriei, a stării de bine, dar și un canal de transmitere a emoțiilor și mesajelor. Treptat, viața va reveni la o formă de normalitate, puțin câte puțin și este esențial să fim optimiști și să ne bucurăm de tot ce putem. Să facem mișcare prin dans, oricând avem ocazia și mai ales în acestă zi, dedicată dansului de orice fel. Prin dans ne menținem sănatoși fizic și psihic, iar în condiții de normalitate a vieții, ne apropie de alți oamenii și ne ajută să legăm prietenii. Dansul înseamnă libertate și chiar este la îndemana oricui", a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Conform Institutului Internațioanl de Teatru, obiectivele Zilei Internaționale a Dansului sunt acelea de a promova dansul în toate formele sale din întreaga lume, să-i conștientizeze pe oameni despre valoarea tuturor formelor de dans, să permită comunității dansului să își promoveze activitatea la scară largă, astfel încât guvernele și liderii de opinie să fie conștienți de valoarea și importanța dansului în toate formele sale și să le susțină, toată lumea să se bucure de orice fel de dans.

În fiecare an, un mesaj de la un coregraf sau dansator de excepție este vehiculat în întreaga lume. Autorul mesajului este selectat de Comitetul Internațional de Dans al ITI și Consiliul Executiv al ITI. Mesajul este tradus în numeroase limbi și a circulat la nivel global. Anul acesta a fost ales Gregory Vuyani MAQOMA, dansator, coregraf, profesor și regizor de renume internațional.

Ultimele știri