Revista „DESTINE LITERARE”, a scriitorilor români din America de Nord, la ceas aniversar

Am primit de la scriitorul american de origine română, prof. univ. dr. Florentin Smarandache, stabilit în SUA, numărul 50/2020, aniversar, al revistei scriitorilor români din America de Nord – DESTINE LITERARE, care apare în Canada.

Destine Literare 

Revista este editată de Asociaţia Scriitorilor Români din America de Nord, redactor şef fiind scriitorul Alexandru Cetăţeanu, care îşi exprimă gândurile şi sentimentele faţă de această aniversare într-o introducere plină de sensibilitate, în care îi evocă şi pe cei care au contribuit la această reuşită şi nu se mai află printre noi:

Au trecut anii! Parcă era ieri când am scos primul număr al revistei, care s-a numit simplu… Destine. Se întâmpla în anul 2007. Succesul nu s-a lăsat așteptat – chiar și renumita librărie Renaud-Bray din Canada, acceptând să vândă revista, a constatat un succes imediat. Ziare cu pretenţii de reviste mai existau prin Canada, dar nu şi reviste literare, în adevăratul sens al cuvântului. Evident, succesul a produs… efecte – şi aşa se face ca poetul George Filip s-a dus şi a înregistrat Editura „Destine”, că doar el ne-a sugerat să numim revista „Destine”... După discuţii şi ezitări de câteva luni, l-am lăsat pe GF să scoată revista lui, cu ce denumire vrea el (şi nu a scos niciun număr), iar noi am schimbat titlul adăugând „Literare”, şi aşa a rămas până în prezent, când sărbătorim numărul rotund, 50! Da, am scos 50 de numere, pe Internet şi pe hârtie, şi vom mai scoate multe – cât ne vor ţine puterile. (...) 

 În acel număr de colecţie (...) cu o grafică de excepţie, concepută de cunoscutul designer Marc Marinescu Constantin, se pot găsi materiale-document, scrise de regretați români (la toți le-am trecut pragul casei) care nu mai sunt printre noi, foarte puţin cunoscuţi în România, precum Constantin Clisu, Francisc Ion Dworschak, George Georgescu, Livia Nemţeanu, Cezar Vasiliu, Zoe Vasiliu şi prof. Sorin Sonea”.                                                                                                       

Din bogatul sumar al acestui număr aniversar al revistei Destine Literare am reţinut câteva titluri:

Alexandru CETĂŢEANUDESTINE LITERARE, Nr. 50
Dana OPRIŢĂDespre nevoia de repere
Mircea POSPAISub faldurile reportajului
Tudor NEDELCEALa un pahar de vorbã despre introvertitul Marin Sorescu
Nicolae NISTORPoezii
Ovidiu GENARUPoezii
Dan SCUTELNICUPremiul Naţional de Poezie „MihaiEminescu”
Liviu PENDEFUNDAPoezii
Florentin SMARANDACHE, SUAPARADOXISM
Irina Lucia MIHALCAPoezii
Petru SOLONARUPoezii, Proză
Dana OPRIŢĂPe urmele istoriei unui or
IN MEMORIAM – Valeriu BÂRGĂU
Mircea BĂDUŢTrecătoarele mnemonici
IN MEMORIAM – Al Francisc Gheorghe
Andrei NEAGUCasa, prozã
Marian PĂTRAŞCUUn viol experimental
Mariana PÂNDARU-BÂRGĂUPoezii
Mariana Dorina MĂGĂRINPoezii
Zenovie CĂRLUGEA - Dicţionar monografic: Oamenii din viaţa lui Eminescu        
IN MEMORIAM Paul GOMAEvocare de Nick Dima Vavila POPOVICI 
Victor Mihai POSADACentenarul „Radu Stanca”
IN MEMORIAM – Vasile CÂNDEA
Cărţi şi reviste care au trecut Oceanul
Theodor RÂPANHaremul cu himere