OAMENI CARE AU FOST: DAN STĂNESCU – Fotoreporterul ca o sclipire de blitz

Cred că nu există ziarist în Craiova, de dinainte şi de după Revoluţie, care să nu-l fi cunoscut pe fotoreporterul Dan Stănescu, omul care, permanent, era însoţit de geanta cu camere video şi teleobiective, care mai de care mai sofisticate! 

Dan Stanescu

Era foarte atent cu sculele sale valoroase, nici nu prea te lăsa să le atingi, erau averea lui, cu care-şi câştiga pâinea de fiecare zi. Dar, mai ales, meseria de fotoreporter era pasiunea vieţii lui.

Dan Stănescu era reporterul care scria video articole pentru presa scrisă, transmiţând deja, prin fotografii şi imagini, poate jumătate din ceea ce urma să scrie ziaristul despre evenimentul respectiv. Avea un entuziasm şi o pasiune pentru meseria lui, ceva de speriat! Curajos şi cu obrăznicia profesională necesară pentru a imortaliza evenimentele, el îşi atingea, totdeauna, scopul şi venea, de pe teren, cu materiale valoroase şi fierbninţi pentru ediţia din ziua următoare a ziarului la care lucra.

Până la schimbarea de regim din decembrie 1989, Dan Stănescu era unul dintre fotoreporterii ziarului Înainte, apoi a continuat, în mod firesc, ca fotoreporter al cotidianului Cuvântul Libertăţii, după care a devenit angajat, sau corespondent, al mai multor publicaţii, care aveau nevoie de prestaţia sa profesională şi de talentul său de paparazzi de a fi acolo unde trebuie şi când trebuie, în punctele fierbinţi ale evenimentelor.

A plecat dintre noi în urmă cu vreo zece ani, într-o dimineaţă în care, probabil, a considerat că îşi îndeplinise misiunea karmică şi surprinsese deja, în fotografii şi peliculă, tot ce trebuia să ştie lumea despre trecerea lui, prin lumina evenimentelor, ca o sclipire de blitz.