CRAIOVA DE IERI 1927-1947 - Un album de excepţie!

A fost odată, ca niciodată, un grup de trei prieteni, toţi pasionaţi de istoria – în imagini! – a urbei lor natale, Craiova:  Mircea Georgescu, Mihai Morăreţu şi Lucian Purcaru.

Album Craiova

Este rezultatul unei strădanii a lor de ani de zile, timp în care au strâns mii de imagini ale Craiovei, cărţi poştale şi fotografii vechi, cumpărându-le de pe diverse site-uri româneşti şi străine, sau căutând prin arhive publice şi private.

Şi-au petrecut, apoi, doi ani din viaţă selectând, scanând, curăţind, sistematizând şi ordonând tot acest material documentar şi machetându-l sub forma unui prim album fotografic, cum nu s-a mai făcut în Cetatea Băniei. 

Acest volum acoperă, temporal, perioada 1927-1947 (de la moartea regelui Ferdinand, până la abdicarea regelui Mihai l) iar, fizic, centrul Craiovei, respectiv partea delimitată de Calea Unirii şi Strada Cuza Vodă.

Ceea ce diferenţiază acest album faţă de altele este faptul că, în paginile sale, sunt reproduse nu doar clădiri, sau grupuri de clădiri, ci şi oamenii de pe stradă, de la ţărani cu cobiliţa şi cu picioarele goale, până la doamne bine îmbrăcate şi domni eleganţi,  reuşind, astfel, să reconstituie strălucit atmosfera de epocă a Craiovei, de acum aproape o sută de ani.

 Fiecare fotografie este însoţită de explicaţii detaliate, care relevă conţinutul său, sau atrag atenţia asupra câte unui detaliu, pe care, altfel, cititorul nu l-ar băga în seamă.

Reprezentative sunt, în mod special, câteva fotografii aeriene, realizate din avion, care oferă impresionante panorame ale centrului oraşului.

Trebuie menţionat  faptul că o parte din fotografiile reproduse aici au fost realizate de militari din trupele germane care, în anii 40, ai secolului trecut, au staţionat la Craiova. De asemenea, merită adus la cunoştinţă faptul că majoritatea fotografiilor reproduse în album au avut, iniţial, formatul mic, de carte poştală, sau chiar pe jumătate. Cei trei autori pasionaţi le-au scanat la rezoluţie foarte mare, le-au curăţat şi le-au reprodus, unele dintre ele, la formatul A3, adică pe câte două pagini de album. Astfel, se pot vedea clar chipurile oamenilor de pe stradă şi detalii aproape invizibile altfel, cum ar fi  numerele maşinilor, sau firmele magazinelor.

Albumul se deschide cu un studiu introductiv semnat de Nicolae Mihai, cercetător în cadrul Academiei Române şi se închide cu o cronologie a evenimentelor istorice din Craiova anilor 1927-1947. Textele româneşti sunt dublate de traducerea lor în limba engleză, semnată de Andreea Bratu, cadru didactic la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Craiova.

Albumul ,,Craiova de ieri 1927-1947” reprezintă o premieră pe piaţa editorială a Craiovei. Craiovenilor, românilor, în general, precum şi străinilor interesaţi de ţara noastră, albumul le oferă o imagine de ansamblu a societăţii româneşti de acum aproape 100 de ani, aşa cum s-a reflectat ea în istoria unuia dintre cele mai mari oraşe ale României!

Albumul este în format 240x320mm, tipărit pe hârtie mată, legat, cu copertă cartonată și supracopertă, bilingv român-englez, având 240 de pagini. Costă 135 lei şi poate fi comandat  la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.