Istoria vie pe lângă care trecem: Biserica Mântuleasa din Craiova

Istoria vie pe lângă care trecem: Biserica Mântuleasa din Craiova

Biserica Mântuleasa, situată pe Calea Unirii nr. 59, din Craiova, a fost construită de isnaful croitorilor craioveni la 1896, pe locul unei biserici care data de la 1786.

 

Biserica MantuleasaVechea construcție, modestă, a fost păstrată, la aceasta fiind adăugate fațada vestică și cele trei turle de la intrare, precum și coloanele pridvorului.

În curtea bisericii, se află piatra de mormânt a lui Barbu Bălcescu, unul dintre frații revoluționarului de la 1848, Nicolae Bălcescu. Barbu a locuit la trei case distanță, pe colț, vizavi de actuala poștă.

Balcescu

Famila primarului Romanescu a donat o parte din teren pentru construirea parcului, care înconjura locașul de cult.

Nicolae Măcescu și familia, cei în curtea cărora erau găzduite, pe la 1835, primele reprezentații teatrale din Craiova și care aveau casa unde acum este grădinița de peste drum de biserică, ne sunt descriși, în memoriile Olgăi Gigurtu, cum plecau de la slujbe: cei 12 copii ai familiei erau aliniați, doi câte doi și numărați, în curte, înainte de traversarea uliței.

Adesea, câte unul dintre cei mici, lipsea, uitat prin biserică, sau prin grădină...

Trecând pe Calea Unirii, prin faţa Bisericii Mântuleasa, dacă nu te grăbeşti şi ai preocupări în legătură cu sensul trecerii tale pe Pământ, este greu să nu observi măreţia şi frumuseţea acestei biserici, recent renovată, care, seara, în culorile amurgului, pare învăluită într-o aură transcedentală ce te trimite la meditaţie şi linişte interioară.