Povestiri desenate – un album de Cristian Ciomu

Arhitectul Cristian Ciomu este un nume cunoscut în mediile culturale craiovene, evenimentul numit La Răscruci, organizat, periodic, de el, de mai mulţi ani, cu participarea a numeroşi artişti ai urbei, plasându-l în rândul clasicilor organizatori de astfel de manifestări elitiste.

ciomu coperta

Cristian Ciomu este şi un pasionat creator de benzi desenate, publicându-şi primele lucrări în 1970, în paginile revistei Licăriri, editată de Liceul Nicolae Bălcescu, din Craiova.

În acelaşi an, a câştigat o menţiune la Concursul Naţional de Benzi Desenate, organizat de revista Cutezătorii, iar anul următor, chiar un premiu: un aparat de radio cu tranzistori, cu unde scurte, la care, mai târziu, asculta muzica difuzată de Radio Europa Liberă, fapt care l-a determinat să înveţe şi să cânte muzică instrumentală! Cele două planşe i-au fost publicate în revistă, ceea ce reprezenta deja o consacrare supremă, pentru un puşti de numai 17 ani!

A urmat cursurile Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti şi, chiar dacă mai cumpăra câte un PIF Gadget, din când în când, preocupările vârstei îl orientaseră, atunci, spre... muzică şi fete.

A revenit în forţă în 1990, când a realizat noi benzi desenate pentru revista craioveană Prichindel, apoi, la propunerea lui Dodo Niţă, a publicat mai multe planşe, mai vechi sau mai noi, în suplimentul pentru copii Mini Azi.

Cristian Ciomu este şi un mare colecţionar de albume BD franco-belgiene şi a participat la multe ediţii ale salonului românesc, pentru a se întâlni cu marii autori BD, prezenţi acolo. Ba chiar a mers, împreună cu Dodo Niţă, în Belgia, în patria celei de-a noua arte, unde au vizitat mai multe muzee de benzi desenate. Despre două  dintre ele a scris și în acest album.

În 2012, Viorel Pîrligras şi Marian Mirescu  au avut iniţiativa publicării revistei BDC. Cristian Ciomu a participat la această aventură editorială, transpunându-i în benzi desenate umoristice pe Sucă și pe unchiul său, Nea Mărin, cel mai cunoscut oltean de pe mapamond.

ciomu

Recent, Cristian Ciomu s-a hotărât să-şi adune o parte din lucrările sale grafice între coperţile unui publicaţii, pentru a marca, astfel, 50 de ani de la debutul său în grafică.

Albumul are 60 de pagini alb-negru şi coperţi cartonate, precum albumele franţuzeşti.

Costă 25 de lei şi cine doreşte îl poate comanda la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Primii 10 cititori vor primi albumul cu o dedicaţie desenată personalizată, pe numele lor.