Oltenia și patrimoniul său

Oltenia și patrimoniul său

Oltenii au avut totdeauna mândria lor, care vine din aceste locuri de baştină, încărcate de istorie oltenească formată din eroi legendari şi voievozi curajoşi.

Foto Casa Baniei

Pe simezele Secţiei de Etnografie „Casa Băniei” a Muzeului Olteniei din Craiova îşi aşteaptă vizitatorii, începând cu data de 26 mai 2020 şi până la finele acestui an, o expoziţie despre Oltenia şi Olteni, cu tradiţiile şi obiceiurile lor, cu portul lor popular şi cu vasele lor de lut, toate acestea înmagazinând o istorie zbuciumată, dar şi victorioasă.

În legătură cu această expoziţie oltenească, am primit o informare profesională de la şeful Secţiei de Etnografie „Casa Băniei”, prof. dr. Adrian Irinel Cănureci, pe care o redau, în cele ce urmează, cu speranţa că vă va convinge să vizitaţi acest tezaur de autentic izvor spiritual oltenesc:  

Proiectată și gândită în agenda culturală a Secției Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova, pe anul 2020, pentru a reitera bogăția, unicitatea, varietatea și consistența patrimoniului etnografic oltenesc, pentru ziua de 21 martie 2020, declarată de Parlamentul României, din anul 2017, Ziua oltenilor de pretutindeni, din cauza pandemiei generate de infecția cu Covid -19, a decretării stării de urgență și a anulării calendarului punctual de desfășurare a acestor evenimente culturale, expoziția a fost vernisată după redeschiderea circuitului expozițional de la Casa Băniei, din data de 26 mai 2020, și va sta pe simezele spațiilor interactive din cadrul Secției Etnografie, aflate la finelele circuitului expozițional, cel puțin până la finele anului 2020, încercând să surprindă prin unicitatea și originalitatea modurilor de expunere a muzeografilor Secției Etnografie, în ceea ce privește discursul muzeologic modern. 

Cuprinzând piese etnografice de substanță, cele mai multe achiziționate de către Muzeul Olteniei, prin Secția de Etnografie, în anii 1960-1990, și nu numai, în special grație efortului primului șef al Secției Etnografie a Muzeului Olteniei, prof. Ștefan Enache, grabnic trecut în neființă în luna martie a acestui an, expoziția exprimă spațiile oltenești identitare, cu originalitatea și parfumul lor aparte.

Fie că vorbim de ceramica oltenească, scoarțele și chilimurile oltenești, țesăturile de interior, obiectele de mobilier țărănesc sau cele de recuzită casnică, din lemn, portul popular sau icoanele oltenești de vatră, pe sticlă sau lemn, piesele constituie un cumul de aproximativ 130 de obiecte etnografice unice, cum aminteam mai sus, care imortalizează cotidianul și sacrul oltenesc, deopotrivă.

Expoziția se vrea, totodată, un prilej de mulțumire și recunoștință pentru publicul craiovean de cultură și vizitatorii fideli ai muzeelor, dar și un reper al Olteniei de acasă, pentru cei plecați în afara țării, dar și pentru iubitorii, de pretutindeni, de autentic tradițional oltenesc, în marea Unitate în Diversitate a Uniunii Europene.                                                                                               

Prof. dr. Adrian Irinel Cănureci

Șef Secție Etnografie

Muzeul Olteniei Craiova