Pregătiri pentru Ziua Iei

Ziua Iei este sărbătorită pe 24 iunie, în ziua de Sânziene, după noaptea „cerurilor deschise".

Camasa femeiasca

Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.                                          

La Secţia de Etnografie „Casa Băniei” a Muzeului Olteniei din Craiova, pregătiririle pentru întâmpinarea Zilei Iei sunt în toi. Două din exponatele care vor trezi interesul vizitatorilor sunt cămăşile populare pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

Cămașă de femeie din Dolj, sec. XX, încrețită la gât, țesută din bumbac, în două ițe, decor cusut pe toată suprafața, mărgele multicolore: roz, galben, bleumarin, verde, paiete, arnici negru! A a fost donată Muzeului Olteniei în anul 1974.

Există asemenea minuni pentru că au existat oameni în care s-au împletit toate fibrele existenţei, ale căror suflete s-au răsucit lent, cu iubire și durere, în vise și neuitare, care au înşirat pe straie bucăți din ei, pentru nemărginire și veșnicie.

Oameni alcătuiți din răsuciri ale fiinţei şi încrâncenări ale conştiinţei pe lângă care lucrurile nu au trecut pur şi simplu, ci s-au prelungit mult peste firesc, până-n esenţa fiinţei lor.

Camasa barbateasca

Cămașă bărbătească din Dolj, sec. XX, din pânză de casă, țesută în două ițe, guler răsfrânt, decor floral - trifoi cu patru foi stilizat, cusut cu arnici negru, verde, portocaliu, albastru, margini cu colțișori din arnici albastru. L: 63 cm; LM:53 cm, LAM:29 cm.