„Cade o stea”, volum de versuri, autor Ştefan Lăjea

A apărut volumul de versuri intitulat „Cade o stea”, de Ştefan Lăjea, Editura MJM, Craiova, 2020, cu o prefaţă de Emilian Mirea.

Coperta Lajea

Ştefan Lăjea s-a născut la data de 23 martie 1946, în localitatea Poiana Mare, judeţul Dolj.

A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri de Intendenţă, Sibiu, promoţia 1969.

A lucrat, ca ofiţer, în două unităţi militare din Craiova: la DMI, în perioada 1969-1988 şi la Unitatea de Control Financiar, în perioada 1988-2000.

S-a pensionat în anul 2000, cu gradul de colonel (r).  

Poza Stefan

„Poezia lui Ştefan Lăjea pendulează între realităţile prezentului şi nostalgiile trecutului ireversibil, cu universul copilăriei pierdute, cu anii adolescenţei şi tinereţii, care-l purtau prin universuri de visare, în mijlocul naturii ce-şi dezvelea minunăţiile, la fiecare pas.  

Este o permanentă aducere aminte a perioadelor frumoase din viaţă, cu bune şi rele, cu pescuitul şi iubirile tinereţii, îmbrăcate, acum, într-o anumită înţelepciune, prin schimbarea modului de a vedea lucrurile şi de a simţi regrete pentru ceea ce a fost.

Amintirea copilăriei, reflectată sugestiv în poezia Rugăminte de părinte, evidenţiază adevărata amploare a trăirilor care-şi păstrează emoţia şi acum, după mult timp. Se conturează, astfel, personalitatea lirică a unui om care înţelege poezia prin propria sa poezie interioară, iar aceasta, la vârsta înţelepciunii şi meditaţiei, erupe ca un vulcan dornic să-şi elibereze sentimentele. Şi o face încercând să accepte că toate începuturile au şi sfârşit, dar poate că numai unul temporar, până la reîntâlnirea cu fiinţele pe care le-a iubit.”  

Emilian Mirea