Banda Desenată românească – apreciată la Bruxelles

Banda Desenată românească – apreciată la Bruxelles

În urmă cu 35 de ani, belgianul  Roland Francart înființa Asociația CRIABD - Centrul Religios de Informații și Analiză a Benzii Desenate.

Coperta Gabriel

Craioveanul Dodo Niţă este un creator cunoscut de benzi desenate şi colaborator al Asociaţiei CRIABD. Despre istoricul acestei pasiuni comune şi prieteniei cu creatorii BD de la Bruxelles, în rândurile care urmează:

„L-am cunoscut și m-am împrietenit cu Roland Francart, la Bruxelles, în 1993. Am corespondat mai mulți ani și, apoi, l-am invitat la Salonul BD de la Brașov, în 1997.

Anul următor, mi-a propus să devin membru al asociației fondată de el. De 22 de ani, colaborăm îndeaproape pentru promovarea benzii desenate, nu doar în Belgia și în România, dar și în Luxembourg, sau în Franța. Datorită strădaniilor mele, mai mulți autori BD români au fost publicați în revista asociației „Gabriel”: Călin Stoicănescu, Viorel Pîrligras, Daniel Danil etc.

De asemenea, tot datorită muncii mele, Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, Valentin Tănase, Sorin Anghel, Valentin Cristescu, Călin Stoicănescu, Mircea Arapu, Radu Marian, Vali Ivan și A. Ciubotariu au fost invitați să participe la saloane BD belgiene.

În acest an, CRIABD aniversează 35 de ani de la înființare. Cu această ocazie a fost editat un număr special ale revistei „Gabriel”, conținând desene-omagii ale mai multor desenatori, din diverse țări, inclusiv de la noi, evident”.