A apărut cartea „Necunoscutul scriitor Virgil Ierunca, autori: Mihaela Albu, Dan Anghelescu

A apărut cartea „Necunoscutul scriitor Virgil Ierunca, autori: Mihaela Albu, Dan Anghelescu

La Editura AIUS, din Craiova, a apărut a doua carte din colecţia „Cărţile exilului”, dedicată lui Virgil Ierunca (cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere).

Carte Virgil Ierunca 

Autorii acestui volum – Mihaela Albu şi Dan Anghelescu, îşi prezintă lucrarea într-un preambul edificator:

„După cum se cunoaşte, în perioada comunistă, nu s-a permis – oficial – să se vorbească despre exil sau să se scrie despre cărţile ori activitatea scriitorilor plecaţi din ţară. Chiar şi numele lor erau interzise.

Dacă nu li s-ar reedita astăzi operele, dacă nu am scrie despre acestea, ar însemna să participăm, cu bună ştiinţă, la ceea ce Virgil Ierunca numise „pedagogia uitării”şi chiar „voinţa de clasă a uitării”.

De aceea, această carte (a doua în colecţia „Cărţile exilului”) îl (re)aduce în atenţie pe unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai exilului, scriitorul Virgil Ierunca, perceput, însă, de marele public mai ales ca jurnalist, ca „vocea” de la Europa Liberă.

Eşti un mare scriitor”, îi scrisese Mircea Eliade lui Ierunca, după lectura unor fragmente din „Jurnalul” acestuia.

Urmând aprecierea lui Eliade, ne-am propus în volumul de faţă ca, pe lângă (re)actualizarea unor date asupra vieţii şi activităţii lui Virgil Ierunca, în contextul istoric şi social de după 1944, să atragem atenţia (şi) asupra valorii literare a scrisului său.”