Expoziția „Ocupații tradiționale din Oltenia” – în Complexul Comercial AUCHAN Craioviţa

Expoziția „Ocupații tradiționale din Oltenia” – în Complexul Comercial AUCHAN Craioviţa

În perioada 21.07–15.09 2020, Centrul Comercial AUCHAN Craioviţa găzduieşte Expoziția foto intitulată „Ocupații tradiționale din Oltenia – În fotografii-document”.

Expozitie Auchan

Vremurile pe care le trăim au adus cu ele multe schimbări. Fiecare individ, dar și fiecare afacere sau instituție, au fost obligate să își regândească activitatea și modalitatea de a-și servi publicul. Este și cazul Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Aceștia și-au dorit să continue activitățile culturale și să le ofere craiovenilor posibilitatea de a admira expoziții și lucrări. De aceea, până pe 15 septembrie, galeria comercială va „Ocupații tradiționale din Oltenia - În fotografii-document, cu intrare liberă.

Expoziția prezintă o filă din istoria ocupațiilor tradiționale din lumea satului oltenesc de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. În expunere sunt prezentate aproximativ 40 de fotografii, din arhiva fotografică a Secției de Etnografie, una extrem de bogată, de altfel, care surprind muncile câmpului, creșterea animalelor, albinăritul, pescuitul, culesul din natură, prelucrarea pietrei și a fierului.

Foto Expozitie

Narațiunea fotografică vine să întregească discursul științific și documentar asupra modelelor și nuanțelor istorice, sociale și cultural-tradiționale ale provinciei, prezentate deja în cadrul expoziției permanente, amenajate la Secția de Etnografie a muzeului. Cuprinderea etnografică a acestui material fotografic este reprezentată de imagini tradiţionale din sudul Doljului, de la Desa, Dobridor, din Gorj, Olt şi Mehedinţi. Imaginile se referă la ocupaţiile preeminente ale locuitorilor Olteniei și fac parte din fondul documentar al Secţiei de Etnografie, (Muzeul Olteniei Craiova), al Muzeului Judeţean Gorj, al colecţiilor particulare (colecţiile familiilor Gâscan, Nedelcu, Gâltan etc.), precum şi al documentelor selectate în cercetările etnografice, derulate în ultimii ani, de specialiştii de la „Casa Băniei”.”

Menirea educatorului de muzeu este de a traduce obiectele și contextele lor, de a le da un sens educativ, de a le transpune din obiecte cu valoare materială în obiecte vii, care pot povesti”.