Festivalul Concurs al cântecului popular românesc „Maria Tănase”

Festivalul Concurs al cântecului popular românesc „Maria Tănase”

A apărut albumul intitulat „Festivalul Concurs al cântecului popular românesc Maria Tănase”, editat de Fundaţia-Editura Scrisul Românesc şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

tanase

Albumul debutează cu un cuvânt înainte semnat de fondatorul festivalului, prof. Florea Firan – „MARIA TĂNASE ŞI CÂNTECUL POPULAR ROMÂNESC”, din care redăm fragmentul de mai jos:              

„Festivalul-Concurs poartă numele aceleia pe care ne-am obişnuit să o evocăm ca „Doamna cântecului românesc”, Maria Tănase, fată cu zvelteţea trestiei, cu glas de privighetoare şi inimă mare, ca să încapă toată bucuria şi tristeţea câte există în cântecele cu care ne-a înfrumuseţat viaţa. Nimeni ca ea nu a ştiut să iubească şi să înţeleagă cântecul. Prin ea, viersul a fost scos din starea lui naturală şi adus în starea artei, care crează sau învie. Maria Tănase a fost artista care a întrupat, în persoana ei, multiple valenţe, fiind nu numai interpretul, dar şi regizorul, scenograful, maestrul de lumini şi recuzitorul apariţiilor sale scenice de neuitat.

Festivalul şi Concursul au drept scop valorificarea folclorului autentic tradiţional şi stimularea folclorului nou, promovarea talentelor reprezentative din rândurile artiştilor amatori, precum şi prezentarea, în faţa unui numeros public, a bogăţiei şi frumuseţii folclorului muzical din diferite zone ale ţării”.