Festivalul de Ceramică Oltenească şi Tradiţii Populare „Oale şi Sarmale”

Sâmbătă, 8 iunie, în comuna Şişeşti – Mehedinți, are loc o nouă ediţie a Festivalului de Ceramică Oltenească şi Tradiţii Populare „Oale şi Sarmale”, sărbătoarea câmpenească fiind organizată şi anul acesta pe terenul de sport din localitate.

oale

De la această sărbătoare câmpenească nu vor lipsi concertele artiştilor locali de muzică populară, dar şi
interpreţi din Serbia şi Bulgaria. Programul va începe la ora 10,00 cu o paradă a portului popular şi, bineînţeles, prezentarea standurilor de ceramică şi înmânarea diplomelor. De asemenea, vizitatorii vor gusta sarmalele tradiţionale cu ardei iute şi turtă de mălai la ţest, după care vor urmări un frumos program folcloric.

Mai jos vă prezentăm programul festivalului:
13.00 - Primirea invitaților
14.00 - 15.00 - Parada porturilor populare, formația „Fanfara Godeanu”,vizitarea standurilor și înmânarea diplomelor
13.00 - 16.00 – Program artistic sus inut de formațiile: Dimovo, Bulgaria, Topolnica (Ansamblul Kud Amater), Serbia, Mosna (Ansamblul Kud Derap), Serbia, Șișești (Ansamblul Bordeiașul), Romania.
16.00 - 18.00 Ansamblul profesionist Danubius
18.00 - 24.00 – Hora satului in compania formației condusa de maestrul Adrian Luca”.

Vechea tradiţie din Şişeşti a fost la un pas de a se pierde. În 1883 existau aici aproape 200 de olari, 52 de cuptoare în care se ardea lutul şi o fabrică de ceramică. Anul 1939 a însemnat ridicarea unui nou şi modern local de şcoală în Şişeşti. Ctitorul a fost nimeni altul decâţ Gheorghe Ionescu Şişeşti, savant în ştiinţe agronomic şi un mare iubitor al tradiţiilor din satul natal. El a dotat şcoala cu un atelier de ceramică. Postul de maestru ceramist a fost ocupat de către Dumitru C. Popescu, proaspăt absolvent al unei instituţii superioare de
specialitate din Bucureşti. Acesta a relansat meşteşugul olăritului la atelier, formând o generaţie de mari meşteri ceramişti precum : Titu Marin, Ionică Popescu, Georgică Brănduşescu, Andronache Marin şi alţii.

Dacă în 1980 în Şişeşti lucrau 15 olari, în 1990 mai erau doar doi meșteri, respectiv Titu Marin şi Ioniţă Traşcă. Astăzi, olăritul este un adevărat mod de viață pentru locuitorii comunei, tot mai mulți tineri dorind să îmbrățișeze această meserie.