Festival la „Podul lui Dumnezeu”

Cunoscută pe plan național dar și internațional datorită obiectivelor turistice pe care le deține, comuna mehedințeană Ponoare îmbracă în aceste zile haine de sărbătoare.

festival ponoare orsova 2

În perioada 5 – 7 august a.c., comuna mehedințeană Ponoare organizează a XVI –a ediție a festivalului național concurs de folclor „Ponoare, Ponoare”. C

omuna este renumită pe plan național și nu numai, datorită obiectivelor turistice unice în România. Este vorba de singurul pod natural din țară funcțional traficului rutier, „Podul lui Dumnezeu”, Câmpul de Lapiezuri, Lacul Zăton și Peștera Ponoare.

Referitor la „Podul lui Dumnezeu” sau Podul Natural, cum i se mai spune, se află în centrul localităţii, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere. „Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde  se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremurilor. Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului“, se arată pe site-ul oficial al Primăriei Ponoare, Mehedinţi.

În imediata apropiere a podului se află Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele. Aceasta are o lungime de 734 de metri şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Lacul  Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate.  Peştera este situată chiar sub dealul care-i poartă numele reprezentând singura legătură dintre Zătonul Mare şi Zătonul Mic realizată la nivel subteran.

Petreceri de la Dunăre la munte

festival ponoare orsova 1

Nici nu se vor stinge bine ecourile voiei bune din zona de munte a județului Mehedinți, că vine rândul municipiului Orșova să găzduiască evenimentul anului în Mehedinți, respectiv „Zilele municipiului Orșova”, eveniment ce va coincide cu  Sărbătoarea „Sfânta Maria”, sau  „Ziua Marinei”. Una peste alta, mehedințenii vor avea la dispoziție două săptămâni de distracție atât în răcoarea muntelui, cât și în „cântecul” suav al valurilor Dunării.