Dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, actori în spectacolul „PRINŢESA BOSUMFLATĂ”

Formația de dansuri a Ansamblului Folcloric „Maria Tanase” din Craiova va prezenta, în data de 22 septembrie, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, spectacolul de inspirație folclorică „Prințesa Bosumflată”.

c7f1cdec d033 4b78 bda0 708dbf9c6303

„Prințesa bosumflată” este o piesă de teatru de inspiraţie folclorică care are un impact deosebit asupra copiilor.

Spectacolul va începe la ora 18.00.

Cei mici sunt invitaţi să intre în lumea mirifică a tradițiilor populare româneşti unde vor afla care este diferenţa dintre sârbă şi horă și le vor fi prezentate dansurile şi costumele populare din toate zonele folclorice. Aceștia trebuie să recunoască anumite instrumente muzicale şi nu numai, iar isteţimea le este pusă la încercare atunci când trebuie să ajute sau să răspundă la diferite ghicitori. Personajele sunt dintr-o lume imaginară, unde frumoasa prinţesă este „bosumflată”. Zi şi noapte este nemulţumită de tot ceea ce este în jurul ei. Împăratul caută să-i schimbe acest comportament invitând feciori din cele patru zări ale ţării pentru a o înveseli cu orice preţ. Cântecul, muzica, dansul şi ghicitorile – acestea sunt probele prin care trebuie să treacă feciorii pentru a înveseli Prinţesa. Premiul pentru cel care o va face să zâmbească este pe măsură, pentru că va primi jumătate din împărăţie şi prinţesa de soţie. Liantul acestui spectacol este Măscăriciul, care prin modul de interpretare îşi apropie copiii în lupta împotriva Sfetnicului care îi provoacă destule greutăţi în tot acest timp. Măscăriciul este cel care îi provoacă pe copii la un joc interactiv de ghicitori (întrebări şi răspunsuri), ei formând o echipă iar Sfetnicul şi curtenii – o altă echipă”, a spus Mihaela Smarandache, impresarul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Numărul impresionant de dansatori îi face pe copii să se mişte în ritmul muzicii şi dansului, să îndrăgească folclorul românesc după ce au avut ocazia să vadă dansuri din Transilvania, Oaş, Banat, Moldova şi Oltenia, inclusiv „căluşul”.

În finalul piesei există şi un câştigător care reuşeşte să-l scape pe Măscărici de la decapitare, în cazul în care Prinţesa nu ar zâmbi.

În final, copiii află cu adevărat cât de frumos este folclorul românesc şi cât de variată este această lume a muzicii şi dansului popular românesc.

Scenariul îi aparține profesurului Ion Șerban; Regia: Ioan Kelemen, Marin Badea, Ionel Garoafă; Coloana sonoră: Orchestra Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”; Orchestrația: Nicu Crețu; Manager, Niculina.  Stoican.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, spun organizatorii.