Un Septembrie cultural de vis în Severin

Palatul Culturii „Teodor Costescu” din municipiul Drobeta Turnu Severin va găzdui pe parcursul lunii Septembrie a.c., o serie de evenimente care mai de care mai atractive.

 septembrie cultural 1

Toamna culturală a acestui an va debuta în municipiul Drobeta Turnu Severin, chiar din prima zi a acestui anotimp ruginiu. Începând de mâine, vineri 01. 09.2023, Palatul Culturii „Teodor Costescu” din municipiul de pe malul Dunării, găzduiește unul dintre cele mai interesante festivaluri tomnatice. Este vorba de ediția a VII-a a Festivalului Medieval al Cetății Severinului, eveniment ce se va desfășura pe parcursul a trei zile.

3 zile de încântare medievală

Începând cu prima zi de toamnă calendaristică, Cetatea Medievală a Severinului va deveni un adevărat furnicar. Începând cu orele 18.00, va avea loc instalarea taberelor medievale, după care, la orele 20.30., va avea loc parada trupelor participante. Urmează ca Palatul Culturii „Teodor Costescu” să găzduiască începând cu orele 21.30, un extraordinar spectacol de jonglerii cu foc ritmuri de muzică medievală. Peste nu mai puțin de o jumătate de oră, pe scenă va avea loc un concert extraordinar, „Ce-am pățit odată”.

O sâmbătă „nebună”

A doua zi de toamnă debutează la orele 11.30, moment în vare se vor deschide taberele medievale, respectiv fierărie, ceramică,
baterea monedelor medievale, curelărie, bijuterie, paleografie, miniaturistică, pictură și caligrafie medievală, croitorie, tir cu arcul, inițiere în lupta medievală dar și ateliere de pictură heraldică și lupte, pentru copii. Pe parcursul zilei vor avea loc animații stradale, întreceri de trânte tătărești, și, cel mai așteptat moment, înfățișarea oștirilor, însemnând tactici de câmp, lupte pe punctaj, lupte full contact în armură medievală târzie, prezentare de spade și săbii originale, comerțul cu robi etc.. Nu este trecut cu vederea nici asediul Cetății ce constă în lupte full contact, tactici de infanterie, arcași, arme de foc după care urmează ospățul biruitorilor și răsplătirea bucătarilor (spectacol-reconstituire al unui banchet nobiliar medieval, prezentare de gastronomie istorică, premierea concursului de bucătărie, farse, momente de cântec și dans medieval). Din acest moment face parte și un turnir la Palat, respectiv dueluri cu spadă și scut. Pe scenă vor urca apoi o serie de interpreți și trupe de teatru ce vor interpreta o serie de scene cu iz medieval.

Duminica luptelor

Ultima zi a festivalului va debuta cu înfățișarea oștirilor (tactici de câmp, lupte pe puncta, lupte full contact în armură medievală târzie), moment acustic de muzică veche și farse, cu PEREGRINII și TRUVERII, concurs de tir cu arcul istoric, tehnici de luptă călare ale nomazilor stepelor, zvon de răzmeriță, expansiunea otomană pe linia Dunării, în secolul al XVI-lea, dar și festivitatea de închidere a serbărilor, începând cu orele 15.00.

septembrie cultural 2
Și nu e totul

După mijlocul acestei prime luni de toamnă, Palatul Culturii „Teodor Costescu” va găzdui un regal al bunei dispoziții. Este vorba de spectacolul „LA PORȚILE RÂSULUI”, eveniment ce va scoate în evidență pe un unii dintre așii râsului românesc, respectiv Romică Țociu și Cornel Palade, un cuplu care a făcut istorie în teatrul de revistă și care vin la festival ca să încânte și publicul severinean.