Cazinoul din Constanța, redeschis pentru o seară de jazz

Cazinoul din Constanța va fi redeschis, duminică, pentru o seară pentru a găzdui un concert de jazz. Berti Barbera, Sabin Penea și Cătălin Răducanu vor cânta la JazzUp Casino în fața a peste 250 de spectatori.

cazinou

Cazinoul din Constanța va găzdui duminică seara un concert dedicat pasionaților de jazz.

Organizatorii, Primăria Constanța și Asociația CultART, își propun să poarte publicul într-o călătorie de vioară ce aduce împreună muzica clasică și jazz-ul zilelor noastre, prin câteva lucrări cheie, interpretate de trei muzicieni renumiți.

„Berti Barbera, Sabin Penea și Cătălin Răducanu vor cânta piesele impresioniste ale lui Claude Debussy, Eugène Ysaÿe și Maurice Ravel, hot-jazzul lui Stephane Grappelli și Michel Petrucciani sau fusion-jazzul lui Jean-Luc Ponty și Didier Lockwood, încheind într-un final cu selecții din suita pentru vioară și pian-jazz a lui Claude Bolling”, a anunțat, într-un comunicat de presă, Valentin Stefănița, unul dintre organizatori.

Concertul de duminică explorează repertoriul franțuzesc de vioară din anii ‘20 până în secolul nostru.

La acest eveniment, sunt așteptați peste 250 de spectatori în interiorul Cazinoului, monument istoric care a fost pus anul trecut, la inițiativa celor de la Asociația ARCHÉ, în programul 7 Most Endangered, derulat de Europa Nostra și Banca Europeană de Investiții.

Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată „monument de arhitectură” ce face parte din patrimoniul cultural naţional şi este inclusă în Lista monumentelor istorice. Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât şi în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor - 1947, sau când a fost abandonat - din 2010. În prezent, imobilul Cazino din Constanţa (teren + construcţie) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii.

Guvernul a adoptat, la începutul lunii mai, o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și restaurarea cazinoului din Constanța. Valoarea proiectului este de aproximativ 112 milioane lei, iar termenul de execuție este de 30 luni.