„Atelier de pictură”, cu pictorul craiovean Olimpiu Barbu

 

Pictorul craiovean Olimpiu BarbuOly, pentru cei care-l cunosc, s-a născut la data de 26 ianuarie 1952, la Craiova.

Pictorul Olimpiu Barbu

În anul 1971, a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Craiova – la clasa Maestrului prof. Toma Hirt, iar în 1976 era proaspăt absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa Maestrului prof. Brăduţ Covaliu. 

Din 1976, activează, în Craiova, la Teatrul de Păpuşi, Teatrul Naţional şi Teatrul Liric, colaborând, la punerea în scenă a spectacolelor, cu nume cunoscute din pictura craioveană, precum Eustaţiu Gregorian, Viorel Penişoară, Vasile Buz, Cleopatra Preduţ.   

În paralel, este profesor de Istoria Artelor la Şcoala Populară de Artă din Craiova.

Împreună cu pictorii craioveni Sorin Novac, Vasile Buz, Alexandru Izbaşa, Gregorian Rusu şi Mircea Novac, Olimpiu Barbu primeşte, de la Uniunea Artiştilor Plastici din România, un atelier de creaţie în Casa „Bibescu”, din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova. 

Participă cu lucrări de pictură la toate expoziţiile organizate de Filiala Craiova a Uniunii Artiştilor Plastici.

Oly Barbu

În 1990, înainte de primele alegeri libere, devine directorul de imagine şi prezentare artistică al Editurii Vlad&Vlad, din Craiova, unde, împreună cu directorul editurii – scriitorul craiovean Dan Ion Vlad, şi cu sprijinul Ambasadei Franţei la Bucureşti, înfiinţează GaleriileVOLLARD”, care au funcţionat în imobilul actualei Case de cultură a municipiului Craiova, „Traian Demetrescu”.  

La Editura Vlad&Vlad, din Craiova, au fost editaţi, beneficiind de prezentarea artistică a lui Olimpiu Barbu, scriitori de prestigiu ai literaturii române contemporane, precum: Dumitru Radu Popescu, Laurenţiu Ulici, preşedintele Academiei Române, Eugen Simion, Eugen Negrici, Marin Beşteliu, şi mulţi alţii. 

În calitate de Comisar al Galeriilor „VOLLARD”, Olimpiu Barbu organizează expoziţii de pictură şi grafică pentru artişti precum Marcel Chirnoagă, Nicolae Alexi şi Done Stan.

Este autorul a trei expoziţii personale: prima, în 1988 – la Galeria „ARTA”, a Uniunii Artiştilor Plastici, din Craiova; următoarele două, în anii 1996 şi 1999 – la Galeriile „VOLLARD”, Craiova.

Din anul 2002, lucrează, ca artist independent, pictură de şevalet şi vitralii, precum şi ca designer artistic pentru decorarea, la cerere, de case şi baruri (cluburi), fiind considerat un artist plastic de referinţă al Craiovei, şi nu numai.

Atelier de Olimpiu Barbu