Nora Iuga, în fața cititorilor craioveni, la Biblioteca Aman

Publicul iubitor de poezie din Craiova va avea bucuria de a o întâlni pe scriitoarea Nora Iuga la un eveniment inedit: Poezia, pepenii roșii și eternitatea. Întâlnirea este organizată si moderata de poeta Ana Paraschivescu și va avea loc joi, ora 16.30, la Biblioteca Aman din Craiova.

AFIS NORA IUGA

Ana Maria Paraschivescu, poet și inițiatorul întâlnirii, a prezentat succint evenimentul: Întâlnirea cu Nora Iuga, Poezia, pepenii roșii și eternitatea, a pornit de la dorința de a purta o discuție liberă și nonconformistă despre literatură. Poeta și prozatoarea Nora Iuga dovedește la cei 88 de ani o vivacitate, luciditate și tinerețe care surprind publicul de oricevârstă. Întâlnirea are o structură clasică prin câteva părți consacrate deja: o scurtă introducere,urmată de discursul scriitoarei împreună cu o lectură, un dialog cu sala și, probabil, o sesiunede autografe.

Având multă experiență de viață și o activitate literară intensă, Nora Iuga găsește modalități de expresie foarte diverse pentru a materializa idei inovatoare, astfel încât vârsta să devină un avantaj. Carismatică, spune literatura din interior, din perspectiva celuicare o scrie pentru că o trăiește.Am cunoscut-o în acest an la Festivalul Internațional de Literatură Tudor Arghezi, unde Nora Iuga a obținut premiul Opera Omnia pentru poezie, iar eu premiul al III-a pentru grupaj de poezie.

M-am gândit că, așa cum mie întâlnirea cu doamna Nora Iuga a reușit să-mi transforme în mod extraordinar ziua de 26 mai, tot așa ar putea să îmbogățească, cel puțin după-amiaza, participanților.

NORA IUGA, o poetă cu o biografie extraordinară

Este licențiată a Facultății de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din București (1953). I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 și 1955. Lucrează ca bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Ziaristă la ziarele de limba germană "Neuer Weg" și "Volk und Kultur" (1977-1986). Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră PEN-Club. Din anul 2000 deține funcții de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secției de Poezie (inițiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor "Gellu Naum") în perioada 1999 - 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor în 2002, membră în Biroul Asociației Scriitorilor din București în 2002.

nora iuga lebada cu doua intrari

Din 1985 este scriitoare profesionistă. Face lecturi publice în străinătate și primește numeroase burse. A început să scrie versuri în clasa a două la Institutul Catolic: în timp ce tatăl ei cântă la vioara un poem de Jeno Hubay, Nora Iuga a simțit o vibrație puternică și muzica a început să se transforme în cuvinte. Atunci a trăit pentru prima oară tulburătoarea atingere a inspirației. Probabil din această cauză, Nora Iuga nu suporta calificativul de profesionist în poezie și nu și-a făcut niciodată o meserie din scris.

La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar, în iulie 2010 apărându-i nr. 1 din "Girafa albastră", o revistă audio-video cu și despre autoare, pe care intenționează să o publice trimestrial.

În 2007, a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, o recompensă care se acordă celor care contribuie la răspîndirea culturii germane în lume. În perioada 15 mai 2009–15 mai 2010, a beneficiat de cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit, la 17 ianuarie 2017, Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Comandor, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii și culturii literare românești, pentru dăruirea și talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume