Lansare de carte la Biblioteca „Aman”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 23 septembrie 2019, începând cu ora 12.00, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Destin zbuciumat. Profesorul dr. Stelian Cincă la 80 de ani”, autor Aurel Pentelescu.

Stelian Cinca

Evenimentul va fi moderat de criticul literar Tudor Nedelcea și se va bucura de participarea lui scriitorilor Marian Barbu, Petre Gigea-Gorun, Dan Lupescu, Mircea Pospai și Gabriela Rusu-Păsărin.

Lucrarea de față este un volum aniversar, nicidecum o monografie, și încearcă – respectând în bună măsură structura și criteriile generale de alcătuire ale unui astfel de volum – să surprindă momentele esențiale din viața și activitatea Profesorului Doctor în Filologie Stelian Cincă, personalitate complexă, uneori contradictorie ca manifestare, în cele trei mari ipostaze trăite succesiv ale activității sale: istoric, lider politic, militant ecologist”., Aurel Pentelescu.

Stelian Cincă s-a născut în 23 septembrie 1939, în comuna Tălpaș, județul Dolj. A Absolvit Liceul Militar de Marină din Galați, în 1957, și Institutul Militar de Marină din Constanța, în 1958. În 1963 s-a licențiat în filologie la Universitatea din București, iar în 1976 a dobândit titlul de doctor, în aceeași disciplină, cu teza de doctorat „Caton Theodorian. Omul și opera (1871-1939)”.

De-a lungul activității profesionale, a îndeplinit, succesiv, calitățile de profesor, documentarist, cercetător științific, arhivist, bibliotecar, respectiv inspector de specialitate.

A colaborat cu publicații literare, precum Ramuri, România Literară, Tribuna.