Marele poet albanez Visar Zhiti, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova

Cel mai mare poet albanez contemporan, Visar Zhiti, va fi prezent luni, 30 septembrie, de la orele 14:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, pentru a prezenta publicului oltean volumul de poeme Aripa frântă / Flatra e mundurapărut la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România.

Visar Zhati poet Papa Francisc

La invitația deputatului Bogdan-Alin Stoica, scriitorul Visar Zhiti se va afla la Craiova în perioada 27-30 septembrie 2019, pentru a lua parte la acțiunile din cadrul celei de-a doua ediții a Zilelor Culturii Albanez. Cu acest prilej, la Biblioteca Județeană Dolj, toți iubitorii de literatură, în particular de poezie, vor avea ocazia de a-l cunoaște pe marele poet albanez, într-un eveniment cu totul special. Volumul bilingv Aripa frântă / Flatra e mundur conține poezii selectate din vasta operă a lui Visar Zhiti, traducerea românească fiind semnată de către Luan Topciu și Renata Topciu-Melonashi.

Despre volum și autor va vorbi scriitorul craiovean Mihai Firică, reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România. La eveniment vor fi prezenți o serie de scriitori craioveni, dar și actorul Angel Rababoc, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, care va recita câteva dintre poemele din volumul Aripa frântă / Flatra e mundur, așa cum s-a petrecut și la precedenta vizită a lui Visar Zhiti în România, în luna februarie a acestui an, atunci când scriitorul a fost prezent la Muzeul Țăranului Român din București, de asemenea la invitația Asociației Liga Albanezilor din România.

VISAR ZHITI, un poet al suferinței

Visar Zhiti este unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani din Albania, poet, prozator, eseist, traducător și diplomat. S-a născut pe 2 decembrie 1952 în orașul Durrës, Albania. Tatăl său, scriitor de asemenea, persecutat îndeosebi datorită poemului Îmbrățișarea dușmanilor, a îndurat oprimările regimului comunist, întreaga-i familie trecând printr-o îndelungă suferință. După terminarea liceului, Visar Zhiti studiază limba și literatura albaneză la Universitatea din Shkodra. Vreme de cinci ani, a lucrat în învățământ prin satele din jurul orașului Kukës. În timp ce-şi pregătea primul volum de versuri, poetul, în anul 1979, este arestat și condamnat la zece ani de închisoare sub o învinuire clară: „poet decadent și dușman al poporului“. Aşa cum reiese și din poemele sale, Visar Zhiti va fi întemnițat şi torturat în închisorile comuniste.

Visar Zhiti afis

După opt ani de lagăr este eliberat. Lucrează o vreme ca muncitor la fabrica de cărămidă din Luşnie. Din anii ʼ90, se alătură mișcării democratice, lucrând în cadrul primului ziar de opoziție, Rilindja Demokratike (Renașterea Democratică). Se specializează în ziaristică în redacția marilor cotidiane italiene Corriere della Sera, Avvenire, Il sole 24 ore. Lirica sa a fost încununată cu două prestigioase premii italiene de poezie. Este, totodată, câștigătorul premiului concursului italian de proză Povestește-ți propriul Dumnezeu. În anul 1993 îi apare primul volum de poezie Memoria aerului, care e încununat cu Premiul Republicii Albania, iar în 1994 este publicat volumul Pun la picioarele voastre un craniu (Poezii din închisoare). În 1994 editura Flaka e vellazerimit din Skopje, Macedonia, îi tipărește volumul de versuri Semănatul de fulgere.

A publicat cărți de poezie, proză, eseuri, traduceri etc. Opera sa este tradusă în engleză, franceză, italiana, română, croată, macedoniană etc. A lucrat o perioadă ca director al editurii Naim Frashëri din Tirana. Apoi, consilier în Parlamentul Albaniei. Ulterior, a fost ales deputat; a lucrat şi în diplomație – de două ori la Ambasada Albaniei din Italia, la Sfântul Scaun din Vatican și, recent, la Washington, SUA. Visar Zhiti a fost, de asemenea, ministrul culturii. A primit numeroase premii literare în străinătate și în țară.