Fabrica de Poveşti Electrocolibri 2019

Teatrul pentru copii și tineret COLIBRI, din Craiova, împlineşte șaptezeci de ani de existenţă, pe care îi va sărbători, marți, 10 decembrie 2019, prin Gala COLIBRI 70.

Afis Colibri

Vor participa, la acest eveniment, creatori din teatrul de animație de aici și din țară, directori ai unor importante instituții de profil din România, precum şi autorități locale și județene.

Gala COLIBRI 70 debutează, începând cu ora 11.00, cu o întâlnire profesională intitulată Retrospective și perspective ale teatrului de animație și ale teatrului pentru copii, ce se va desfăşura în Sala Studio. La această întâlnire şi-au anunţat participarea și oaspeți din țară:

-       reprezentanți ai Teatrului Ion Creangă București: Gabriel Coveșeanu – manager, Gabriel Iencek – director artistic, Alina Moldovan – consultant artistic, Ioan Valentin Vasilescu – referent;  

-       Adrian Găzdaru – managerul Teatrului Excelsior București;

-       Emanuel Petran – managerul Teatrului de păpuși Puck Cluj-Napoca;

-       Gavril Cadariu – manager, Alina Nelega – dramaturg, consultant artistic la Teatrul pentru copii și tineret Ariel Târgu Mureș;

-       prof. univ. dr. Oana Leahu – decan, Gavril Siriteanu – scenograf, artist plastic la Universitatea de Arte Târgu Mureș;

-       Mihaela Soloceanu – managerul Teatrului Arlechino Brașov;

-       scenografa Mariana Pachis, din București;

-       Adela Moldovan – regizor și marionetist, din Arad.

La ora 17.00, în foyer-ul teatrului, va fi vernisată Expoziția Colibri 70, ce invită la o călătorie de (re)cunoaștere şi apreciere a creațiilor celor care şi-au dedicat talentul şi priceperea artei animației.

Începând cu ora 18.00, personaje din spectacolele care au îmbogățit, de-a lungul timpului, repertoriul teatrului craiovean de păpuși își vor spune povestea, pe scenă, cu ajutorul actorilor Teatrului Colibri și al scenografei Mariana Pachis, cunoscută publicului craiovean din Festivalul Puppets Occupy Street, unde a interpretat personajul omului care cerne idei în nisip.

Teatrul pentru Copii şi Tineret COLIBRI (denumit, iniţial, Teatrul de Păpuşi) a fost înființat în anul 1949, ca secție a Teatrului Național „Marin Sorescu“, dobândind personalitate juridică în anul 1956.

Până în anul 2006, managerul care, după Revoluţia din decembrie 1989, a pus Teatrul COLIBRI pe făgaşul actual, a fost talentatul şi regretatul poet craiovean PATREL BERCEANU.