Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi" s-a deschis miercuri, la Târgu Jiu, cu ocazia Zilei Naţionale Brâncuşi, la 144 de ani de la naşterea sculptorului, în prezența istoricului Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii. Evenimentul a cuprins o reprezentaţie sand-art poveste Brâncuşi, semnată de artistul plastic Gabriel Rusu, care a desenat, cu ajutorul nisipului, câteva opere, dar şi chipul sculptorului.
Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, a vorbit despre importanţa lui Brâncuşi în cultura şi societatea românească: "Ministerul Culturii este preocupat ca în acest an să pună în mişcare Muzeul Naţional 'Constantin Brâncuşi' şi asta pentru că realizăm cu toţii importanţa, locul şi contribuţia pe care o are Constantin Brâncuşi în cultura românească. Cred că ne-am obişnuit cu toţii să vorbim, în zbuciumul acesta al societăţii româneşti, de o lipsă a modelelor, mai ales pentru noua generaţie, ori noi credem, noi, PNL, noi, echipa de la Ministerul Culturii, credem că o personalitate precum Constantin Brâncuşi poate fi adus în atenţia publicului, a iubitorilor de artă, de cultură românească autentică pentru a putea oferi, nu doar noii generaţii, un adevărat model. Evenimentul de astăzi pune în valoare o clădire monument istoric".
În cadrul evenimentului a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Brâncuşi e al nostru", care cuprinde fotografii care surprind atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuşi, imagini din donaţia Centrului Pompidou către Muzeul Naţional de Artă al României, precum şi alte fotografii document ale sculptorului care surprind etape de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit, imprimate după clişeele realizate de inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan.
În cadrul vernisajului, profesorul Mircea Suchici, de la Opera Română din Craiova, a susţinut un micro-recital de violoncel solo.