Achiziția de lucrări de artă contemporană va fi susținută de către Ministerul Culturii

Achiziția de lucrări de artă contemporană va fi susținută de către Ministerul Culturii

Ministerul Culturii va implementa instrumente de achiziţie de Artă Contemporană, pentru patrimoniul cultural naţional prin care să stimuleze producția și tezaurizarea artei contemporane pentru muzee și colecțiile statului.

muzeul national de arta

Bogdan Gheoghiu, ministrul Culturii, a precizat că ministerul va face demersuri susținute pentru deblocarea situației potrivit căreia arta contemporană nu a mai fost inclusă prin achiziție în patrimoniul statului din anul 2008.

“Am decis să venim în sprijinul artiştilor plastici contemporani a căror activitate, de participare cu lucrări la bienale, saloane de artă sau târguri de artă, inclusiv cu vernisaje în spații neconvenționale, a fost suspendată. Ca urmare, Ministerul Culturii va susține achiziția de lucrări de artă plastică, prin Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) și va aproba suplimentarea cu 2.000.000 lei a bugetului MNAC pentru anul 2020. Urmează să stabilim metodologia Achiziţiilor de Artă Contemporană pentru anul 2020, inclusiv componența comisiei de selecţie şi evaluare a ofertelor privind achiziţiile de lucrări de artă contemporană. Calendarul desfășurării achizițiilor va fi conceput și adaptat în funcție de evoluția crizei care a impus decretarea stării de urgență în România”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.