Muzică veche albaneză, un album care poate fi ascultat pe YouTube

La începutul acestui an, Asociația Liga Albanezilor din România a lansat, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, un album muzical special, intitulat Muzică veche albaneză.

fotoytfb

Albumul cuprinde douăsprezece piese vechi, în limba albaneză, interpretate de membrii grupului Serenada al organizației. După lansare, albumul a fost distribuit, în mod gratuit, către peste 3.000 de persoane, abonați ai revistei lunare Drita a ALAR, membri, simpatizanți și prieteni ai comunității albaneze din România. De astăzi, 8 mai, toate cele douăsprezece piese pot fi ascultate pe pagina oficială de Facebook a Asociației Liga Albanezilor din România, precum și pe canalul de YouTube al organizației.

Directorul executiv al ALAR, Dr. Radu Săvulescu, a precizat că succesul pe care l-a avut încă de la lansare acest album a încurajat asociația să-l promoveze în continuare, în rândurile publicului larg: „Planul nostru inițial era acela de a distribui CD-urile în principal în cadrul târgurilor de carte la care participăm an de an, alături cărți și publicații apărute la Editura Asdreni. Din păcate, pandemia ne-a dat tuturor planurile peste cap, târgurile și saloanele de carte au fost anulate, la fel și evenimentele și acțiunile culturale ale organizației noastre. Însă după distribuirea CD-urilor către abonații revistei Drita, am primit o mulțime de mesaje de mulțumire și apreciere, așa încât ne-am hotărât să punem la dispoziția publicului toate cele douăsprezece piese, pe pagina de Facebook a ALAR și pe canalul de YouTube. Sperăm că, atunci când situația generală o va permite, ne vom întâlni și în persoană cu ascultătorii și urmăritorii, la târgurile de carte, la festivaluri și la acțiunile noastre culturale”.

Pentru grupul Serenada, reorganizat în anul 2017, este cel de-al doilea album, după CD-ul Muzică lirică albaneză, apărut în anul 2018. Actualmente, grupul este coordonat de solista Florentina Barbu și îi are în componență pe Daniel Berteșteanu (chitară) și Ramy Fares (lăută și aranjament muzical). La albumul Muzică veche albaneză și-au mai adus contribuția și Sergiu Ene (aranjament) și Roberto Velisar (chitară adițională). Albumul a fost produs de Sună Bine Studio (Sergiu Ene & Enri Demi).

Piesele pot fi ascultate pe www.alar.ro, cu legătură directă la canalul de YouTube al organizației, precum și pe pagina oficială de Facebook, www.facebook.com/alaroficial.