Casa Băniei din Craiova vă propune expoziţia „Gorjul istoric și pitoresc!”

Una dintre cele mai importante personalități ale Gorjului, în a doua jumătate a secolului al XI-lea și începutul secolului XX, a fost institutorul și istoricul Alexandru Ștefulescu. Numele său este legat de înființarea Muzeului Gorjului, dar și de cea mai importantă monografie, sugestiv intitulată „Gorjul istoric și pitoresc”.

Expozitie Gorjul

O expoziție care să exemplifice binecunoscuta monografie, în același timp, punând în valoare patrimoniul Muzeului Județean Gorj, este deopotrivă un omagiu adus distinsului dascăl, dar și un moment de bucurie pentru gorjenii și oltenii de pretutindeni, cu ocazia aniversării Zilei Olteniei. Expoziţia aduce în atenția publicului craiovean secvențe memorabile din istoria Gorjului, printr-o prezentare mixtă, inedită, îmbinând diferite domenii culturale într-un mod armonios, bine documentat și cu o mare capacitate de sugestie.  

De la frumusețile naturale, ale căror taine au fost temeinic descifrate de către geologul I.P. Voitești, până la diversitatea portului popular și continuitatea ocupațiilor, mergând din vechime (perioada romană) către meșteșugarii și artiștii zilelor noastre, povestea noastră expozițională este, pe alocuri, străbăturtă de fiorul unor personalități istorice – precum Gheorghe Magheru, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Arethia Tătărescu sau artistice –  Iosif Keber, V. Blendea, Constantin Brâncuși.  

Microcosmosul țăranului gorjean este transpus cu grijă prin îmbinarea obiectului muzeal cu fotografia tematică, realizînd, astfel, o discuție la care vizitatorul este contributor afectiv.

În concluzie, craiovenii care vor să aibă o întâlnire cu inefabilul şi istoria autentică merită să-şi dedice un fragment din viaţă pentru a vizita această expoziţie deschisă la Casa Băniei.