Pete de culoare învăluie Craiova. Conceptul de STREET ART ia amploare

Pete de culoare învăluie Craiova. Conceptul de STREET ART ia amploare

Dintotdeauna conceptul de artă stradală a fost un aspect reprezentativ pentru adolescenții din toată lumea. 

street art centru vechi

În Craiova, acest stil a luat amploare în anul 2012, când elevii de la Liceul de Artă “Mărin Sorescu” în colaborare cu Primăria Craiova, au ales să decoreze în stil propriu panourile de electricitate din oraș.

Administrația locală s-a implicat doi ani mai târziu în susținerea acestui tip de artă, motivând și valorizând ideile și propunerile artiștilor locali. În aprilie-mai 2014, au fost realizate principalele picturi murale, în cadrul proiectelor “Povestea ta este povestea cartierului tău” și “Redescoperim Craiova prin arta stradală”.

Cel mai nou proiect, pictura intitulată “Am grijă de voi” (foto sus). Aceasta se află lângă Biserica “Sfântul Ilie” și a fost realizată de Cătălin Moraru și Florin Radu în cadrul mișcării “Street Delivery Craiova”.

street art baba novac
Proiect deosebit, realizat pe un perete neremarcabil până atunci. “Legenda lui Baba Novac”, de Kero și Krom.

Un concept destul de vechi, însă destul de practicat chiar și în zilele noastre de către adolescenți, este tipul de artă grafitti. Acest gen se poate regăsi în parcarea subterană de la Teatrul Național al Craiovei, dar și pe pereții blocurilor din cartiere.

Inițiativa a fost luată de către doi absolvenți ai Liceului de Artă “Marin Sorescu”, Bianca Stancu și Andrei Tonița. Aceștia au realizat lucrări deosebite alături de artistul plastic Lucian Irimescu, în piața Buzești din Centrul Istoric, acțiune la care a luat parte și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”.

street art sorescu valea rosie
Tribut operei lui Marin Sorescu, în Valea Rosie, realizat de Obie Platon.

Ideea acestui concept a pornit de la extinderea orașului, a istoriei acestuia, prin ochii adolescenților și artiștilor, imagini reprezentate de schițe colorate și desene ambiguu pentru a acapara interesul și curiozitatea cetățenilor.

Vechiul devine interesant, Craiova prinde culoare

Pe lângă mesajele de dragoste lăsate pe zidurile clădirilor vechi sau mesajele de încurajare pentru echipele preferate de fotbal ale doljenilor, clădirile au căpătat și un alt aspect in timp. “Vechiul nou” face parte din ideea de a transforma clădirile vechi, cu un aspect distrus, în ceva la care oamenii ar privi cu zâmbetul pe buze.

Kero și Krom sunt 2 prieteni care și-au unit pasiunile comune. Unul din Cluj, altul din Londra, ei reușesc să dea viață oricărui lucru lipsit de culoare.

“Ideea de la care s-a pornit a fost contrastul dintre stilul meu și cel al lui Krom, colegul meu din Londra. Stilul lui este cu mai mult negru, iar al meu mai transparent și ne-am gândit să găsim o modalitate să le combinăm într-o armonie. A ieșit un personaj-monstru jucându-se cu o păpușă de teatru”, spune Kero, artist cunoscut din Cluj.

Desenul a fost realizat în cartierul Craiovița Nouă, vis-a-vis de cinematograf.

street art craiovita