Referendum naţional pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Cazul criminalului în serie, cu cinci crime la activ, care a ieşit din puşcărie în baza recursului compensatoriu şi a ars-o, cu benzină, pe minora de 17 ani, din judeţul Mehedinţi – posibil a şasea crimă, pentru că aceasta are arsuri de gradul III pe o mare suprafaţă a corpului şi şanse minime de supravieţuire –, readuce pe tapet necesitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, în Codul Penal, pentru criminalii în serie şi pentru cei care comit crime cu premeditare şi sadism.

Sigur, vor spune mulţi, nu se poate, pentru că suntem membri ai Uniunii Europene, unde s-a abrogat pedeapsa cu moartea, iar noi am semnat nişte angajamente!... Dar, le-aş spune acestora să-şi imagineze că victimele acestui criminal în serie ar fi putut fi rudele, sau copiii lor!... Atunci, deodată, lucrurile s-ar schimba, pentru că mulţi consideră că astfel de nenorociri se întâmplă numai altora, nu şi lor.

Criminalitatea, mereu în creştere, în România, este cauzată tocmai de blândeţea pedepselor şi de existenţa unor portiţe juridice de scăpare, în timp scurt, din închisoare.

Acest individ, pe nume Ion Turnagiu, de 45 de ani, condamnat pe viaţă pentru cele cinci crime, a ieşit din închisoare după 26 de ani şi aproape 7 luni, pentru că,  potrivit legislaţiei româneşti, după 20 de ani de detenţie, condamnaţii la închisoare pe viaţă pot solicita liberarea condiţionată. Iar pentru el, aceasta a fost invitaţia la o nouă crimă... Şi a făcut-o!

Diverse asociaţii au iniţiat, pe reţelele de socializare, de mai multe ori, referendumuri pentru reintroducerea pedepsei cu moartea aplicată celor care comit crime cu sadism şi premeditare, dar, nefiind unul oficial, iniţiativele lor nu au avut nici un efect. Iar criminalii au continuat să ucidă şi justiţiarii, ajutaţi de politicienii pesedişti, au continuat să-i scape mai devreme de termenul prevăzut pentru finalizarea pedepsei.

În ciuda angajamentelor internaţionale şi ţinând cont de infracţionalitatea tot mai crescută de la noi, acest gest ar avea un profund conţinut umanitar, pentru că, în politică, trebuie să primeze omul şi apoi să vină angajamentele.

În unele state din SUA – considerat cel mai democratic stat din lume –, americanii nu se sfiesc să aplice pedeapsa cu moartea pentru criminalii înrăiţi.

Niciunde, niciodată, nu s-a putut face ordine fără legi şi pedepse stricte şi aplicate ad-literam. Nici ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte, cum era odată, dar măcar o injecţie letală, un scaun electric, ceva!...