Craiova e pe primul loc

Craiova are un domeniu în care excelează cu prisosință și ocupă primul loc în clasament. Craiova a depășit Clujul, Ploiești sau Timișoara în clasament și a surclasat Bacău sau Brașov. Este vorba despre cifrele referitoare la procesele care intră pe rolul curților de apel.

Cumva, oltenii par a fi mai procesomani decât românii din alte părți ale țării. Statistica arată că la Craiova, Curtea de Apel care deservește Dolj, Gorj, Mehedinți și Olt a primit 209.082 dosare pe parcursul anului trecut. A reușit să soluționeze peste 184.000 de cauze ceea ce plasează judecătorii de la cea mai înaltă instanță pe primul loc al instanțelor similare. Din totalul dosarelor soluționate în România, 8,7% s-au soluționat la Craiova. Locul 2 este ocupat de Cluj, cu 7,3% dosare soluționate și locul 3 de Curtea de Apel din Ploiești care a lucrat 6,8% din totalul dosarelor din România. La polul opus se află Curtea de Apel din Bacău unde s-au soluționat numai 4,6% din dosarele din România. Brașov, Suceava sau Iași se regăsesc de asemenea la coada clasamentului.

Cumva, judecătorii de la Curtea de Apel din Craiova sunt în următoarea situație. Au închis un număr de dosare care reprezintă 88% din numărul dosarelor noi. Practic, intră atât de  multe procese încât numărul dosarelor noi este mai mare decât cel al celor soluționate. Cei 80 de judecători au fost încărcați fiecare cu 215 dosare în anul care a trecut. 

Cumva, apetența oamenilor pentru dosare și sistemul francez adoptat de România pentru sistemul juridic face ca durata unui proces să fie în continuare mare. Sistemul de termene acordate lunar și numărul mic de judecători datorat pensionărilor timpurii sunt cele mai păguboase aspecte care încetinesc mersul justiției în general.

Acestea aspecte sunt cele care fac oamenii să fie isterizați în momentul în care ajung să-și ceară drepturile în instanță. La nivel general, o pondere mare de dosare care ajung înregistrate pe bandă rulantă de firmele de „recuperatori” și bănci au ajuns să șubrezească sănătatea sistemului judiciar din România.

Din clasament nu face parte Curtea de Apel din București pentru că acolo se judecă un sfert din toate dosarele din România. Oricum, raportând numărul de locuitori deserviți de instanța din capitală (București, Teleorman, Ialomița, Giurgiu, Ilfov) vedem că tot Craiova ar fi pe primul loc și cu Bucureștiul pe listă.

Cumva, spiritul iute la mânie al oltenilor îi face să ajungă la instanță fie că este vorba despre conflicte penale sau civile.