Escrocii, cei mai corecți cetățeni

boanchis editorialCând trăia Stalin, comuniștii noștri de vârf stăteau la muncă până târziu în noapte. Dar nu de hărnicie. Stăteau până primeau un telefon. De unde? De la Moscova. Aveau niște sifoane acolo, care le spuneau "Stalin a plecat de la Kremlin. Mergeți și voi acasă, că nu vă mai sună tătucu' azi."

Pare curios, dar guvernanților de acum le e mai greu, fiindcă lumea s-a emancipat tehnologic, iar bossii de la Bruxelles, Paris sau Berlin (fiindcă la Washington, Moscova și Beijing nu există interes pentru România) îi caută pe ai noștri și când sunt în mașină. Cred că miniștrii noștri iau telefoanele cu ei și când își lasă damful în încăperile cu multă liniște și faianță.

Din (ne)fericire, această situație nu ne afectează când vine vorba despre alegerile locale. Aici încă mai facem ce vrem. Iisus a zis "lăsați copilașii să vină la mine!" La începutul anilor '90, Vadim Tudor l-a parafrazat: "lăsați securiștii să vină la mine!" Iar George Simion a mers mai departe: "lăsați escrocii să vină la mine!" Așa a declarat săptămâna trecută. E criză de cadre și nu-l deranjează dacă apar și pungași pe listele electorale. Nici nu trebuie acuzat. Georgică a fost cel mai sincer șef de partid. De ce ar candida un nene dacă nu urmărește o combinație? Mi-ar fi plăcut să aud asta acum 35 de ani. Ca să n-avem discuții, eu nu o să votez partidul lui Georgică (de parcă ar fi interesat cineva pe cine votez eu), dar prefer să aud chestia asta decât "candidez pentru binele comunității", "vreau să fac ceva pentru orașul în care m-am născut" sau - carameaua maximă! - "m-am saturat de hoți. Să vină un om cinstit! Io sunt ăla". 

Până la urmă, escrocii sunt oameni corecți, într-o țară în care ar fura și cetățenii cinstiți, dacă ar avea ce.