Încălzirea globală începe să devină... arderea globală(!)

Când, în urmă cu vreo treizeci de ani, oamenii de ştiinţă au început să vorbească despre încălzirea globală ca despre un pericol ce poate duce la sfârşitul omenirii, cei mai mulţi politicieni şi factori de răspundere din domeniile sensibile, care puteau lua măsuri împotriva acestui fenomen, au luat în râs aceste previziuni.

Până şi de curând, în urmă cu vreo doi ani, Donald Trump a avut aceeaşi abordare, consdiderând demonstraţiile publice şi consfătuirile internaţionale, pe aceste teme, doar un pretext pentru a forţa Statele Unite ale Americii să contribuie cu fonduri pentru combaterea acestui fenomen, dar, mai ales, să implementeze măsuri – aşa cum au început să facă statele Uniunii Europene, de stopare a poluării industriale şi de protecţie a mediului.

De vreo câteva luni, Australia este primul continent care plăteşte preţul inconştienţei politicilor industriale internaţionale şi arde ca o torţă, incendiile cauzând moartea a peste un miliard de animale şi păsări care cu greu vor putea fi înlocuite – pentru că vorbim aici de patria marsupialelor şi a multor specii exotice, ce nu mai pot fi întâlnite în altă parte.

Este un dezastru ecologic care va afecta, pe termen lung, viitorul acestei planete, pentru că acolo, prin dispariţia acestor specii, s-a întrerupt un lanţ trofic care făcea ca biocenozele să funcţioneze nu numai pe continentul australian, ci şi dincolo de acest teritoriu, prin conexiunile planetare care există între aceste vieţuitoare. Pentru că o specie şi chiar un animal, ca entitate individuală, nu trăieşte de unul singur, absolut independent, ci numai într-un lanţ trofic, adică într-o relaţie de dependenţă, bazată pe reciprocitate, cu ceilalţi indivizi din cadrul aceleiaşi specii şi a celor din speciile cu care convieţuieşte în cadrul acelui areal geografic.

Dacă civilizaţia umană merge pe acelaşi drum al pierzaniei şi nu ia măsuri serioase de combatere a fenomenului încălzirii globale, în timp, Pământul va deveni deşert şi, apoi, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, civilizaţia umană va fi amintire(!)... Un sfârşit sumbru pentru o specie care pornise promiţător, dar care s-a împotmolit în interese conjucturale şi o nepăsare funciară ce evoluează lent şi sigur, ca o boală incurabilă...