Să nu vă naşteţi miei!

Mult hulitul regim comunist, de până în 22 decembrie 1989, avea şi el părţile bune, ici şi colo, dacă ştiai să le descoperi şi să te bucuri de fiecare ocazie de libertate care ţi se oferea.

În mod surprinzător, una dintre aceste ocazii era chiar Noaptea de Înviere, când, dacă erai tânăr şi participai la evenimentele cultural-artistice organizate în oraş, te înscriai, cumva, şi în programul activităţilor din noaptea de Paşte, la Casa de cultură a Tineretului din Craiova, unde se organizau spectacole şi discoteci în aer liber, iar distracţia era pe măsură.

Formaţia de hard-rock SENS UNIC, ce funcţiona în cadrul acestei case de cultură, compusă din Emilian Neacşu, Costel Băloi, Jimmy Iordache (solist), susţinea spectacole de calitate, chiar dacă nu a avut şansa să se afirme mai mult, la nivel naţional, iar orice discotecă deschisă de ei avea formula succesului, garantată.

Erau şi câţiva cântăreţi de muzică folk – dintre care îi amintesc pe Mihaela Strehăianu, Carla Ghergulescu, George Buzatu, Dan Cojocaru, care îmbogăţeau atmosfera cu semnificaţii poetice transpuse în muzică şi cu tinereţea lor creatoare, ce părea nelimitată.

În Noaptea de Înviere, cei enumeraţi mai sus, împreună cu alţii şi cu mine – care eram membru marcant al cenaclului literar din cadrul casei de cultură, cutreieram bisericile din Centru şi trăiam semnificaţia Paştelor din tot sufletul, iar miliţienii şi securiştii – trimişi de regim să ne păzească, nu ne-au deranjat niciodată cu vreo întrebare.

Până se lumina de ziuă, în curtea Casei de cultură a Tineretului din Craiova, situată, atunci, vizavi de Muzeul Olteniei, era discotecă şi toată lumea se simţea bine.

Sărbătorile de Înviere sunt frumoase, dar numai dacă nu v-aţi născut miei!

Să nu vă naşteţi miei!...